SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Ott folytatom, ahol az alelnök úr abbahagyta, és arra hívom fel a figyelmet, hogy a Fidesz mennyire mást mond ellenzékként, mint amit kormányzóként tesz.
Interpellációm témája - amint azt írásban is leadtam - az Apollo Tyres-beruházásra szánt támogatás, amiben még 2008-ban a Fidesz népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy megakadályozzon egy helyi közösségre rendkívül veszélyes, hulladékkezelése nem megoldott, környezetszennyező beruházást. Ez a Fidesz kezdeményezése miatt hiúsult meg 2008-ban, és most nagyjából arról beszélünk, hogy a Fidesz eredményként könyveli el ennek a beruházásnak a megvalósulását.
2011-ben pont az ilyenek hatására és az előző kormány tevékenységének hatására a magyar kormány külgazdaságért felelős államtitkára azt mondta, hogy szakít a Fidesz a multik támogatásával, és az egy munkahelyre adható támogatást 5 millió forintban maximalizálják, ráadásul ennek öt év alatt meg kell térülnie. Ezt a korlátot a kormány már az Audi, az Opel, a Hankook esetében is átlépte, 2004 augusztusában pedig a kormány úgy döntött, hogy az Apollo Tyres-beruházásokra újabb, munkahelyenként 30 milliós támogatást kíván fordítani. Ezzel megközelítőleg 12 évre fizetjük ki előre az üzem összes bérköltségét járulékaival. Tehát igazából ennek a megtérülési ideje és a haszna nagyon-nagyon nehezen látható, hogy a magyar társadalom számára megtérülne.
Más nagyvállalatok, köztük az úgynevezett kormányzati stratégiai partnerek is rendre magas támogatást kaptak munkahelyteremtés címén, miközben a munkahelyek ezreit szüntették meg, és a profitjuk 81 százalékát kivitték az országból. Nagyjából ez volt az a tendencia, amit az előző kormányok követtek, hogy idecsalogassunk nagyberuházókat, és néhány ezres munkahelyekkel centralizáltan teremtsünk munkahelyeket.
A mi véleményünk szerint az elmúlt tíz évben, az európai uniós csatlakozást követően megbukott ez a szemlélet, és bizonyítást nyert az, hogy a kis- és középvállalkozások nélkül nincs Magyarországon munkahelyteremtés. Nem véletlen az, hogy a versenyszférában az alkalmazottak 70 százaléka kis- és középvállalkozásoknál van foglalkoztatva, ami nemcsak azért jó, mert magas foglalkoztatási hatékonyságot valósít meg, hanem azért is, mert nem centralizáltan hozhat létre munkahelyet, hanem Magyarország vidéki térségeiben mindenütt megélnek és megjelennek ezek az egyéni vállalkozások és kis társas vállalkozások.
A Nemzeti Foglalkoztatási Alap 1,5 millió forintonként, illetve kedvezményezett esetben 1,8 millió forintonként kíván egy-egy munkahelyet létrehozatni a kis- és középvállalkozásokkal, és ehhez képest egy rendkívül aránytalan és méltánytalanul magas támogatás az, amit a kormányzat ezekre a multi-vállalkozásokra kíván befektetni.
Ugyanakkor azt látjuk, hogy habár szavaiban mind a miniszterelnök úr, mind a kormány tagjai messzemenőkig azt kommunikálják mindenhol, hogy jön a kis- és középvállalkozásoknak a Kánaán, és minden támogatás ebbe az irányba fog elmenni, ennek jelen pillanatban a tüneteit sehol nem látjuk, és sehol nem látható, hogy ez megvalósulna. (Szórványos taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem