DEMETER MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hende Csaba 2010 májusában, a miniszteri kinevezése előtt úgy nyilatkozott, hogy a működéshez szükséges források a honvédelem számos területén hiányoznak. Az, hogy a 2010-es állapotok megítélése tekintetében a miniszter diagnózisa mennyiben volt helytálló, vita tárgyát képezheti. Az azonban vitán felül áll, hogy 2010-hez képest jelentősen csökkent a védelmi költségvetés. Nemcsak reálértéken, de nominálisan is tízmilliárdokkal költ kevesebbet az Orbán-kormány a honvédelmi célokra, mint ahogy elődei tették.
A védelmi kiadások aránya döbbenetes módon nem éri el még a GDP 0,8 százalékát sem. Az erőteljes kormányzati propaganda sem képes elfedni a Magyar Honvédséget sújtó megszorító politika elszomorító következményeit. Ilyen a katonaállomány létszámának csökkenése, érdemi haditechnikai fejlesztésekre nem került sor, az eszközpark pedig tovább amortizálódott. Mára sajnos kézzelfogható, amire évek óta hívjuk fel a figyelmet: a honvédelmi költségvetés drámai megnyirbálása óriási felelőtlenség volt a jelenleg regnáló honvédelmi politikai vezetés részéről.
Eközben az elmúlt hónapokban régiónk biztonsági helyzete jelentős mértékben megváltozott, és sajnos korántsem kedvező irányba. Ez minden környékbeli országot és magát a NATO-t is eddigi stratégiája átértékelésére kényszeríti. Ebben a helyzetben Magyarország biztonsága szempontjából elemi érdek a Magyar Honvédség további amortizációjának azonnali megállítása. Ha ezt az elemi nemzeti érdeket a kormány önmagától nem ismerte volna fel, talán a biztonsági fenyegetésekre érzékenyebben reagáló NATO-szövetségeseink rádöbbentették erre. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a szeptember elején Walesben megrendezett NATO-csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tett a védelmi kiadások emeléséről. Igaz, ennek mértékéről és ütemezéséről nem tett említést, csupán annyit mondott, hogy erről majd a magyar parlamentnek kell dönteni.
Évek óta azzal takarózik a kormány, hogy 2016-tól majd a GDP 0,1 százalékával emelik a költségvetést. Ez a rendkívül alacsony szám is egyértelműen mutatja, hogy a kormány nincs tisztában azzal, hogy az elmúlt évek hibás honvédelmi politikájával milyen súlyos károkat okozott a honvédség működésében.
A honvédség költségvetésének azonnali markáns emelésére van szükség. A kormány és a honvédelmi vezetés folyamatos hibáit és felelőtlen döntéseit előszeretettel próbálja hangzatos szavak és minősített adatokra való hivatkozás mögé rejteni. Itt az ideje, hogy a honvédelmi vezetés végre felelős döntéseket hozzon.
A megváltozott biztonsági környezetre figyelemmel az MSZP már régóta szorgalmazza a védelmi költségvetés azonnali, legalább a GDP 1 százalékát elérő megemelését. Egy ennek megfelelő kormányzati döntést örömmel üdvözölnénk. Fideszes képviselőtársaim pedig valószínűleg ugyanúgy szó nélkül fogják megszavazni az emelésről szóló javaslatot, mint a korábbi években a védelmi kiadások történelmi mélypontra csökkentését. Ezért lényegében egyetlen kérdés maradt: a kormány valóban elkötelezett-e a védelmi kiadások nem távoli jövőbe vesző, hanem azonnali és érdemi növelésére?
Elvárjuk, hogy mielőbb érdemben emeljék meg a Magyar Honvédség fejlesztésére és működtetésére fordítható források nagyságát. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem