IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A lakhatás problémájáról, néhány kérdésről, illetve egy megoldási javaslatról szeretnék beszélni. Nem csupán arról van szó, hogy Magyarországon több mint egymillió embert érint a lakhatási szegénység valamilyen formája, de sok esetben a megfelelő lakásba való költözés nehézsége a fiatalok családalapítását, a továbbtanulást vagy éppen a munkaerőpiacon való elhelyezkedést akadályozza meg.
A Lehet Más a Politika szeretne szakítani az elmúlt 24 év koncepciótlanságával és sodródásával. A rendszerváltás után egyik kormány sem érezte feladatának egy átfogó lakáspolitika megvalósítását. Néhány kedvezményezett társadalmi csoport lakáshoz jutásának segítésén túl legfeljebb az elnyúló válságkezelésre futotta az ötletekből.
Az LMP szeretné azt leszögezni, mi a lakhatást alapvető emberi jognak tartjuk, ezért abból indulunk ki, hogy alkotmányos szinten kell garantálni a lakhatáshoz való jog érvényesülését. A jelenleginél sokkal komolyabb felelősséget kell vállalnia a kormánynak és az önkormányzatoknak egyaránt, hogy mindenkinek legalább egy szerény, de biztonságot és nyugalmat nyújtó otthona lehessen. Hogy ez tényleg megvalósulhasson, szeretnénk újra a széles közvélemény figyelmébe ajánlani az LMP lakáspolitikai megoldását.
Tudni kell, hogy Magyarországon körülbelül 400 ezer üres lakás van, vagyis tízből egy lakásban nem lakik senki. Ezen ingatlanok túlnyomó többsége magántulajdonban van, de azt is el kell ismerni, hogy komoly problémák vannak az önkormányzati bérlakás-gazdálkodással is. Az igaz, hogy a települések mozgástere rendkívül szűk ezen a téren, hiszen a lakások csupán 2-3 százaléka az, ami önkormányzati bérlakás, de az önkormányzatok még ezt a szűk mozgásteret sem használják ki, számos bérlakás jelenleg is üresen áll, felújítás hiányában folyamatosan romlik az állaguk. Ezeket az önkormányzati ingatlanokat fel kell mérni, felújításukat meg kell tervezni, és erre persze forrásokat kell szánni. De ahhoz, hogy a több százezer ember lakásproblémáját megoldhassuk, fiatalok családalapítását vagy a már gyermekes családok biztonságos és megfizethető lakhatását támogassuk, szükség van a magántulajdonban lévő bérlakások bevonására is. Innovatív állami, önkormányzati beavatkozásra van szükség, amely feléleszti a lakáspiaci mobilitást, olyan személyeket és családokat is bekapcsolva, akik önerőből nemhogy lakást nem tudnak venni maguknak, de még piaci albérletet sem tudnak megfizetni, a lakásállomány csupán pár százalékát kitevő önkormányzati bérlakásokból pedig kiszorulnak.
Az LMP által megvalósítani szándékozott új közösségi bérlakásprogram elsősorban a fiatalok és gyerekes családok lakáshoz jutását segíti, de a hajléktalanság kezelésének is fontos eszköze lehet. A közösségi bérlakások ebben az új rendszerben az önkormányzati, állami támogatás miatt megfizethetőek, és a jogi garanciák révén biztonságot nyújtanak a bérlőnek és a bérbeadónak egyaránt. Csak így találhat egymásra a lakáspiacon a kereslet és a kínálat.
Ehhez hasonló közösségi bérlakásprogramok széles körben elterjedtek már az Európai Unió szerencsésebb tagországaiban. A kezdeményezés Magyarországra vonatkozó megvalósítási tervét szakmai szervezetek nemrég dolgozták ki. Az ő koncepciójukat támogatja és javasolja megvalósításra az LMP is. A program országos mértékben működik igazán hatékonyan, de már egy-egy nagyváros esetében is elindítható. Az LMP fővárosi választási programjának kiemelt pontja a budapesti bérlakásprogram elindítása. Ne higgyék, hogy mindez óriási költségeket emésztene fel, ahogy tette azt például az első Orbán-kormány kizárólag a tehetősebbeket segítő kamattámogatási programja még a 2000-es évek legelején. Nem fenyeget a devizahitelekkel kapcsolatos kockázat és válság sem. A szakértői számítások szerint már egy fél stadion árából, körülbelül 5-6 milliárd forintból 10 ezer család lakhatását lehetne ily módon biztosítani évente. Ez egy ilyen költséghatékony megoldás, a program forrásigénye még budapesti szinten sem megterhelő, egyéni és társadalmi haszna pedig messze nagyobb az anyagi kiadásoknál. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem