GYÖNGYÖSI MÁRTON

Teljes szövegű keresés

GYÖNGYÖSI MÁRTON
GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom egy országgyűlési határozati javaslattal fordul a parlamenthez egy paritásos eseti bizottság létrehozásának céljából, amelynek az lenne a feladata és a célja, hogy a Déli Áramlat nemzetközi földgázvezeték magyarországi szakaszának a megépítését szorosan figyelemmel kísérje és felügyelje. A cél az, hogy a kormányközi tárgyalásokat nyomon kövesse a megállapodás megkötéséig és a törvényben történő kihirdetéséig bezárólag.
Miért fontos ez, tisztelt képviselőtársaim? Nyilvánvalóan mondhatják azt, mint amit a bizottságban is mondtak, hogy a Gazdasági bizottság ellenőrző albizottsága, vagy valamilyen más típusú albizottsága megfelelő ehhez a feladathoz, és miért nem végzi el a parlament ebben az albizottságban a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződés felügyeletét. Szeretnék felhívni a figyelmüket ennek a kérdésnek a súlyára és fontosságára, amelynek nemcsak energetikai, hanem gazdasági, kereskedelmi, külpolitikai aspektusai is vannak, ezért tartjuk azt nagyon fontosnak, hogy ne egy albizottságban, hanem egy külön eseti bizottságban folyjon ennek a kérdésnek a nyomon követése.
Sajnos, Magyarországon az ilyen típusú kérdések nem szakmai mederben folynak, hanem politikai jellegű vitáknak lesznek az áldozatai. Általában úgy néz ki a képlet, hogy az egymást követő kormányok egy reális képet követnek és realista módon viszonyulnak a kérdéshez, a politikai ellenzék pedig mindig próbál egy politikai vitát felkorbácsolni ezekből a kérdésekből. Ezt a típusú rossz hagyományt szeretné a Jobbik Magyarországért Mozgalom megtörni ezzel a kezdeményezésével, amikor ellenzékből szeretnénk egy konstruktív és szakmai vitát kezdeményezni, amelyben azt a típusú rövidlátást és önsorsrontást szeretnénk megtörni, amit a korábbi ellenzéki pártok folytattak.
Talán emlékeztethetek arra, hogy amikor 2008-ban Gyurcsány Ferenc kötötte meg a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződést, akkor önök, kormánypárti képviselőtársaim, akik akkor ellenzékben voltak, jöttek elő azzal, hogy Gyurcsány Ferenc akkor elárulja a magyar nemzeti érdekeket, a háttérben lepaktál Oroszországgal, és önök szólítottak fel arra, hogy az Országgyűlés kísérje figyelemmel ezt a tárgyalást, és legyen egy országgyűlési eseti bizottság összehíva ennek a kérdésnek a felülvizsgálatára és rendezésére. Most fordult a kocka, és nyilvánvalóan önök, nagyon helyesen, előállnak a Déli Áramlat megépítésének a szükségességével és fontosságával. Most mi szeretnénk kérni azt, hogy járuljanak hozzá ennek az eseti bizottságnak a felállításához.
A diverzifikálás kérdése természetesen két dolgot jelenthet, alapvetően jelentheti a forrás helyének a diverzifikálását és jelentheti az útvonal diverzifikálását. Az elmúlt tíz évben nagyon sok idő eltelt azzal, hogy a forrás diverzifikálásának a kérdéskörében teljes vakvágányra jutottunk akkor, amikor a Nabucco-gázvezeték kérdésköréről tárgyaltunk. A Nabucco-gázvezetéknek se pénzügyi háttere nem volt, se gáz nem állt rendelkezésre ehhez a csővezetékhez. Elfecséreltünk tíz évet ezzel a projekttel, egy illuzórikus terv volt. Oroszország egyértelműen a földrajzi közelsége és az adottságai okán is stratégiai fontosságú mind Magyarország, mind az Európai Unió tekintetében az energiaellátásunk szempontjából.
Ezért mondjuk azt, hogy amíg nem sikerül a forráshely diverzifikálását megoldani - márpedig úgy tűnik, hogy nem sikerült -, legalább az útvonal terén sikerüljön diverzifikálni a gázellátásunkat, ebben pedig Ukrajna megkerülésével, egy Fekete-tenger alatt vezető gázvezeték megépítésével kell Magyarország gázellátását diverzifikálni. Ez az országunk és a kontinensünk gázellátása szempontjából is stratégiai fontosságú kérdés. Természetesen próbálják a különböző országokat politikailag zsarolni, mint ahogy az Bulgária esetében is megtörtént, hogy hátráljanak ki a Déli Áramlat megépítéséből, Magyarország irányában is történik ilyen zsarolás az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok részéről. Nagyon fontos a nemzeti érdekünket szem előtt tartani, és azt, hogy Magyarország gázellátása teljesen zavartalan legyen. Ez az indítványunk is ezt a célt szolgálja.
Ezért kérem az önök támogatását a határozati javaslatunkhoz. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem