ORBÁN VIKTOR

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm a képviselőtársaknak, hogy voltak olyan kedvesek és kitüntették figyelmükkel a mai ülést megnyitó rövid beszédemet, és azt is köszönöm, hogy válaszoltak néhány gondolatra. Én, ha megengedik, csak azokkal a kérdésekkel foglalkoznék, amelyeket a választópolgárok szempontjából fontosnak látok, és a személyeskedő megjegyzésekkel most nem törődnék.
Fontosnak látom, hogy a választópolgárok tudják, hogy szemben azzal, amit Schiffer képviselőtársam állít, az elmúlt időszakban a legnagyobb fejlesztések történtek a magyar egészségügyben és a magyar oktatásügyben.
A magyar egészségügyben több mint 450 milliárd forint fejlesztés valósult meg. Soha Magyarországon ilyen még nem történt, ennyit az LMP szavahihetőségéről. Az oktatási rendszerben 250-300 milliárd forintnyi fejlesztés történt, ennyit az LMP szavahihetőségéről.
Fontosnak tartom, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy egyértelművé tegyem, hogy ebben a Házban nem fogadjuk el, hogy bizonyos embereket, különösen munkára jelentkező embereket néhány képviselőtársam sértegessen. Azok a hozzászólások, amelyek a közmunkásokat ki akarják emelni a többi dolgozó ember közül, ezek sértések. Ez a másik oldalról nézve, a végre nagy nehezen munkához jutó emberek felől nézve lebecsülés, lenézés és kirekesztés. Visszautasítjuk ezt akár a Jobbik soraiból, akár az LMP soraiból érkezzen.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hasonlóképpen a külföldi beruházásokról természetesen lehet vitát folytatni, de így, ahogy önök teszik, ez nem más, mint az ott dolgozó emberek munkahelye ellen intézett támadás. Szeretném világossá tenni, mind a közmunkások, mind pedig a külföldi cégeknél dolgozó magyar emberek számára, hogy szemben az ellenzéki támadásokkal, meg fogjuk védeni a munkahelyeiket, meg fogjuk védeni a munkalehetőségeiket.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebből fakadóan nem fogadjuk el azt a javaslatot, miszerint a közmunkát szociális politikának, illetve a szociális politika részének kellene tekinteni; foglalkoztatáspolitikának, teljes értékű munkának tekintjük, az ott dolgozó embereket pedig teljes értékű embereknek tekintjük.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Hogyan viszonyuljunk ahhoz a jelenséghez, hogy sokszor vagy sokadszor a szocialisták elmondják, hogy milyen bajoktól szenved a magyar társadalom? Először is úgy tudunk viszonyulni ehhez a jelenséghez, hogy tisztázzuk, hogy tekintélyes részben az önök munkájának az eredményeképpen került ebbe a helyzetbe. Ezt fontosnak tartom, hogy mielőtt bármiről beszélnénk a jövőt illetően, sőt a jelenről bármit is mondanánk, az első és legfontosabb dolog, hogy ezt az országot, illetve az ország egy részét szociálisan szinte reménytelen helyzetbe a baloldali kormányzás, a Szocialista Párt kormányzása juttatta.
A másik dolog, amit meg kell válaszolnunk, hogy ha ilyen nehéz a helyzet, és sok tekintetben nagyon sok ember helyzete nehéz Magyarországon, akkor vajon miért ránk szavaznak ezek az emberek. Vajon miért mi nyerjük a választásokat? Vajon miért a Kereszténydemokrata Néppárt és miért a Fidesz kapja meg az emberek bizalmát? Vajon miért immáron a negyedik választáson, a 2010-es parlamentin, a 2010-es önkormányzatin, a ’14-es parlamentin és a ’14-es önkormányzatin, négy alkalommal szereztünk kétharmadnyi támogatást? Mi ennek az oka, ha a helyzet ilyen nehéz? Nyilván nem azért, mert a helyzet jó, a helyzetnek számos nehéz eleme van. Azért, mert a nehéz helyzetben lévő emberek körülnéznek itt a parlamentben, meghallgatják önöket, tisztelt képviselőtársaim, és azt látják, hogy csak tőlünk remélhetik, hogy valamit tenni fogunk a helyzetük javítása érdekében. Ha önök ezeknek a szegény sorsú, nehéz sorsú embereknek segíteni szeretnének, egy dolgot tehetnek, ha konzekvensek: támogatják a kormány politikáját. Erre nem számítunk, bár örülnénk neki.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Vissza kell utasítanom azt, hogy a kormány, illetve a kormánytöbbség helyzetértékelését Ferenc József-es hangulatúnak fessék le. Soha senki nem mondta, hogy itt minden jó, minden jól megy, és mindennel meg lehet bárki elégedve, akár mi magunk is. Az ellenkezőjét mondjuk: nagyon sok baj van, nagyon sok gond van, és nagyon sokat kell még dolgoznunk annak érdekében, hogy elérhessük a kitűzött célunkat. A mai vitából egyetlen dolgot látok, hogy az a fajta ideologikus gondolkodás, ami jellemzi önöket, rendre kicsorbul a kormánypolitikán, amely egy másik világban fogalmazódik meg, a valóság és a realitás világában.
(14.00)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm szépen mindezzel együtt is az észrevételeiket. A kormánykoalíció, illetve a KDNP és a Fidesz parlamenti frakcióitól a következő időszakban a választási eredménnyel megerősítve további határozottságot, az ellenzékkel szemben pedig nagyvonalúságot kérek.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem