DR. MATOLCSY GYÖRGY,

Teljes szövegű keresés

DR. MATOLCSY GYÖRGY,
DR. MATOLCSY GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm szépen a kérdéseit. Először is, engedje meg, hogy elmondjam, hogy a Magyar Nemzeti Bank működését a jegybanktörvény szabályozza, és ez egészen világosan kimondja, hogy a magyar jegybank - ahogy minden uniós ország jegybankja - függetlenül, önállóan működik. A függetlenség azt jelenti, hogy egyetlen horgonya van a jegybank működésének és ez a középtávú inflációs cél. Még a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikájának a támogatását szabja feladatul a magyar jegybank elé a magyar jegybanktörvény.
(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost
dr. Tiba István váltja fel.)
Amit ön említ, szerencsére, nem így van. A magyar jegybank mérlege nem része a költségvetés, a magyar államháztartás mérlegének. Egészen egyszerűen azért, mert a magyar jegybank pénzteremtésből származó jegybanki pénzzel gazdálkodik, egyetlen adófizetői forintot sem használ fel. (Dr. Bárándy Gergely: Tiéd a pénz?) Így tehát a jegybank pozitív eredménye - ha van, reméljük, ebben az évben lesz - nem kerül befizetésre osztalékként a költségvetésbe. Ezzel szemben a magyar jegybank vállalta alapokmányában, hogy arra törekszik, hogy egyetlenegy évben sem halmoz fel veszteséget.
Az ön által említett példák pontosan jelzik, hogy helytelen beavatkozni a jegybank független működésébe. Ugyanis a jegybanknak korábban 22 ingatlanja volt, most egy üdülőt vásárolt. (Dr. Bárándy Gergely: Benne van a házszabályban…) Horribile dictu, egyet. Az ön által említett ingatlan esetében ingatlant vett a jegybank és nem vállalatot. Ez az alapvető különbség. Köszönöm szépen, képviselő úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem