DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Teljes szövegű keresés

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, ebből a szempontból is egy új korszak kezdődött. Nem arról beszélgetünk, hogy mennyivel emelkedett és minek az ára, hanem arról beszélünk, hogy mennyivel és minek csökkent az ára, és ez a rezsiköltségek vonatkozásában, azt gondolom, nagyon fontos tétel a magyar családok életében, hogy nem egyre többet és többet kell fizetni ezekért a kiadásokért, hanem a kormányzati politikának köszönhetően egyre kevesebbe kerülnek ezek a szolgáltatások.
Azt gondolom, úgy érzem, hogy logikus sorrend a kormány rezsicsökkentő politikájában, hogy a gáz, a távhő, az elektromos áram - és még lehetne sorolni, hogy minek csökkent az ára - után a lakossági tűzifának az ára is csökkenjen. Magyarországon nagyon sokan, jellemzően vidéken nagyon sokan élnek olyanok, akik részben vagy egészben az otthonuk melegét a tűzifával biztosítják, ezért nagyon fontos volt, hogy az ő számukra is valami érezhető hatása legyen a fűtési szezon megkezdésekor a rezsicsökkentés politikájának, ezért a 22 állami erdőgazdaság összesen 170 ezer köbméter lakossági tűzifával megindított egy programot. Azt is mondhatnám, hogy ez a 170 ezer köbméter nem egy kőbe vésett szám, ennek a méretét vagy mennyiségét tudjuk tovább növelni, de elindítottunk egy programot annak érdekében, hogy ezek az emberek, a vidéken élő emberek is részesülhessenek a rezsicsökkentés eredményéből. A 170 ezer köbméter - tekintettel arra, hogy 10 köbméter/háztartást határoztunk meg, ennyit lehet vásárolni a csökkentett árú tűzifából - így ebből kifolyólag nagyjából 20 ezer családnak nyújt lehetőséget, tekintettel arra, hogy az eddigi tapasztalatok szerint nem használják ki a 10 köbmétert, valahol alatta van, amit igényelnek.
Nagyon fontos volt az is, hogy lehetőség szerint minden kiskaput próbáljunk bezárni. Az volt a cél, hogy ez a lakossági tűzifa valóban az emberekhez kerüljön, ne pedig kereskedőknek a kezébe, ezért az állami erdőgazdaság minden egyes rendelést ő maga vesz föl, és saját maga szállítja ki, a családnak, a háztartásnak az udvarába letéve ezt a tűzifát. Nem lehet elszállítani, nem lehet összevásárolni, mert vezetett rendszereink vannak, amivel kapcsolatosan egyértelművé válik, hogy nem az a cél, hogy betelefonálok, megigényelem, kiküldöm az autót, és valahova elviszik, hanem az állami erdőgazdaság viszi az igénylő család udvarára ezt a fát.
A tűzifarezsicsökkentési program mellett van a szociális tűzifaprogram - ahogy azt a képviselő úr is említette -, a kettő merőben különbözik egymástól. A rezsicsökkentett tűzifából bárki vásárolhat, nincsen semmilyen korlátozás e tekintetben, a szociális tűzifa vonatkozásában azonban az arra rászorulók, jogszabály alapján meghatározott rászorulók kaphatnak ingyenesen, és a Belügyminisztérium segítségével, az önkormányzatok bevonásával jut el ez a tűzifa a magyar családokhoz. Csak szeretném jelezni, hogy 2012 előtt nem volt ilyen program, 2012-ben 1 milliárd forint állt rendelkezésre, 2013-ban 2 milliárd, az idei évben pedig már 3 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális tűzifa kapcsán, hogy hozzá lehet jutni ehhez a termékhez.
Nagyon szeretnénk, hogyha tovább lehetne bővíteni ezeket a programokat. Végig kell gondolni, milyen lehetőség nyílik arra - felhasználva az állami erdőgazdaságok piaci potenciálját, ami nagyjából a 60 százalékát jelenti a tűzifapiacnak -, hogyan tudnánk még inkább érvényt szerezni a kormány rezsicsökkentő politikájának.
Köszönöm szépen a kérdését, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(14.30)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem