KEPLI LAJOS

Teljes szövegű keresés

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A korábbi várpalotai Városi Kórház, amely egy éve vette fel Szent Donát nevét, a 2005. évben került magánvállalkozás üzemeltetése alá, mivel az önkormányzat finanszírozási nehézségekkel küzdött. Az üzemeltetési jogért a város nem kért pénzt, ugyanakkor a működtetést átvevő cég vállalta, hogy a kórház adósságállományából 60 millió forintot törleszt.
Az átadás-átvételnél kiderült, hogy az intézmény adóssága megközelíti a 100 millió forintot, így az önkormányzatnak még mintegy 30-40 millió forintot kellett előteremtenie a hitelállomány felszámolásához. A megegyezés értelmében az épületek továbbra is önkormányzati tulajdonban maradtak, így azok felújítása az önkormányzatot terhelte. Időközben ezek az ingatlanok az államhoz kerültek. A fél évszázados múltra visszatekintő várpalotai kórház a város és a környező hat település mintegy 40 ezer lakosát látja el, szolgálja ki. Az új üzemeltető nagy tervekkel érkezett, új szárnyakat építtettek, elsősorban rehabilitációs részleg kialakítására.
Néhány évvel később, 2007-ben a kórház funkciót váltott, azóta csak krónikus, rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátó feladatokat lát el, megszűnt a sebészet, a belgyógyászat és a leginkább hiányolt szülészet. Mára a helyi lakosok véleménye szerint a kórház elfekvővé vált, és sokan mondják, hogy Várpalotán csak meghalni lehet, de születni nem. Pedig sokan büszkék arra, hogy születési helyként szeretett városuk van feltüntetve lakcímkártyájukon, és szeretnék, ha születendő gyermekük is elmondhatná majd, hogy Várpalotán született.
Tisztelt Államtitkár Úr! Elfogadhatatlan, hogy egy korábban valóban az emberek gyógyulását, születését szolgáló intézmény profittermelő céllal működjön, miközben jóval több szolgáltatásra lenne igény. Szemmel látható, hogy Várpalotán és a környező településeken élők igényeit nem elégíti ki a jelenlegi működés.
Tisztelettel kérdezem tehát, hogy mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a várpalotai kórházban ismét sebészet és belgyógyászat működjön. Mikor indulhat újra a szülészeti osztály, hogy újra születhessenek gyermekek Várpalotán? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem