DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy bizonyára az a képviselő úr előtt is ismert, 2007. január 1-jével - a szocialista kormányzás idején - az egészségügyi ellátórendszer akkori struktúraváltozása eredményeként alakult ki a várpalotai kórház krónikus ellátási profilja az aktív ellátás megszüntetésével; megszűnt a belgyógyászat, megszűnt a szülészet-nőgyógyászat. 2012-től a kórház - tehát két éve - 166 krónikuságy-kapacitással rendelkezik az ápolás, a szakápolás, a krónikus belgyógyászat és a pszichiátriai rehabilitáció területén. A járóbeteg-szakellátás heti 237 szakorvosi órában, 12 szakmában működik, többek között szülészet-nőgyógyászati járóbeteg-szakellátás, szülészet-nőgyógyászati ultrahang-szakrendelés keretében. Ezeket tehát biztosítani tudtuk a szocialista bezárási hullám után.
Az ellátórendszer 2012. évi átalakítása során a szülészet-nőgyógyászati szakterület felülvizsgálatánál figyelembe kellett venni a szakmai kollégium szülészet és nőgyógyászat, asszisztált reprodukció tagozatának véleményét is. Számos szakmai egyeztetést követően a tagozat szerint - a betegbiztonsági szempontokat prioritásként kezelve - a szülészeti osztály kialakítása Várpalotán nem volt megalapozott. A manuális szakmák esetében elmondható, hogy a betegbiztonsági szempontokat előtérbe kell helyezni - mondta ez a vélemény -, hogy magasabb szakmai tudást vagy költségesebb eszközigényű beavatkozásokat centralizáltan lássanak el, ahol az esetleges szövődmények ellátására is felkészültek az intézmények.
Az orvosszakmai fejlődés lehetővé tette, hogy számos beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretein belül is elvégezhető legyen, így ezek az ellátások már a lakosság széles köre számára könnyen elérhetők. Várpalotán például egynapos sebészeti ellátás a szemészet, a sebészet és a nőgyógyászat is. Ezekben a szakmákban nincs is szükség arra, hogy az egyszerű beavatkozások elvégzéséhez a páciensek nagyobb centrumokba utazzanak.
Az uniós forrásokból végzett fejlesztések eredményeként a várpalotai kórházban tovább fog bővülni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) az egynapos ellátások köre, jelentős infrastruktúra- és technológiafejlesztés valósul meg, és bízunk benne, hogy további alkalmazottak felvételére is a továbblépéshez lehetőség lesz.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem