DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen - legalábbis a válasznak azt a részét, ami két percbe belefér, mert ez nyilván egy hosszabb és összetettebb kérdés. 2010-ben a kormány az elektronikus egészségügyi fejlesztések terén egy rendkívül rossz helyzetet örökölt, hiszen a megelőző kormányzat elképzelései szerint egy csaknem 14 milliárdos fejlesztési program összes eredménye az lett volna, hogy a betegek megjelenésekor a tajt egy elektronikus kártyáról lehet leolvasni.
Ennek a hibás koncepciónak a megvalósítását a kormány nem tartotta helyesnek, ezért minden kapcsolódó fejlesztést felülvizsgált. Ennek eredményeképpen a 2010-14-es kormányzati időszak a fejlesztési koncepciót az egészségügy stratégiai átalakításának megfelelően korrigálta, azt helyes pályára állította, majd ezt követően az egyes fejlesztéseket elindította. A képviselő úr által jelzett elmaradás legfőbb indoka az előbb említett volt, a projekt megvalósítása ebben az értelemben nagyon feszes ütemezést kívánt meg. Biztosíthatom, hogy a kormány maximálisan elkötelezett az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér megvalósítása és az üzembe helyezés kapcsán.
A Semmelweis-terv az ágazati szinten egységesített informatikai szolgáltatások kialakítását, többek között a megbízható törzsadat-nyilvántartások felhasználásának biztosítását is meghatározza. Az ágazat tervezett informatikai megújításának kulcselemét jelenti egy olyan egységes törzskezelő és -publikáló rendszer megteremtése, amely lehetővé teszi az ágazati adatvagyon egységes nyelvezetre emelését, a fogalmi és értékkészletbeli heterogenitás felszámolását, ezáltal a továbbiakban a jelenleginél magasabb szintű hasznosítását.
A projekt másik alapvető célkitűzése egy egységes ágazati jelentés- és üzenettovábbító infrastruktúra megteremtése. Az így létrejövő egységes platform használata minimalizálja annak kockázatát, hogy a rohamos tempóban átalakuló egészségügy ütemesen változó szabályozói miatt gyorsan elavuló technológiájú és tartalmú különálló eszközrendszer-elemeket kelljen fenntartani, illetve egymással összehangolni.
(16.50)
A TIOP és a közép-magyarországi operatív programból megvalósuló fejlesztés alapvető változásokat fog elindítani az egészségügyi rendszer működésében (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ami a következő időszak meghatározó tényezője lesz. Az időpontra pedig én azt mondanám önnek, hogy jövő év közepére lehet ezt sikerrel befejezni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem