DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A TIOP és a közép-magyarországi operatív program keretében 2013-ban egy, a GYEMSZI vezetésével alakult konzorcium összesen 2,1 milliárd forint pályázati pénzt nyert el az e-Health, azaz a nemzeti egészségügyi informatikai rendszer, elektronikus közhiteles nyilvántartások és ágazati portál fejlesztésére. A fejlesztés képezné alapját annak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek, amelyről szintén gyanúsan keveset hallani mostanság, pedig bevezetése mellett a kormányzat elvileg elkötelezett.
Az e-Health az egészségügyi közhiteles nyilvántartások struktúrája lenne, amely által olyan jelentés- és üzenettovábbító rendszer válna elérhetővé, ami az egészségügyi ágazat intézményei között az adatcserét hatékonyabbá, hiba- és redundancia-mentessé tenné, az ott tárolt adatokat, a szakdolgozók adminisztratív terheit csökkentené.
A projekt megvalósítása az egyik konzorciumi tag, a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. honlapja szerint 2013. július 1-jén megkezdődött, és 2015. június 30-án kellene lezárulnia. Ehhez képest az ugyanitt fellelhető adatok szerint a projekt készültségi foka jelenleg 7 százalékon áll, ráadásul a támogatási szerződések szerint a fizikai befejezés eredeti dátuma 2014. november 28. lett volna.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ha jól számolom, a projekt elkezdése óta lassan 16 hónap telt el, és az újraütemezett megvalósításig is alig 7 hónap van hátra. Felvilágosítana, mégis hogyan kívánja az Önök felügyelete alá tartozó GYEMSZI, OEP, Országos Tisztifőorvosi Hivatal, EEKH, valamint a további konzorciumi tag 7 hónap alatt befejezni a több mint 2 milliárdos projektet és annak a maradék 93 százalékát? Esetleg az adatok közzétételi kötelezettségéből származó adat-karbantartási feladatuknak nem tettek eleget a szervek?
Ugye, nem akarják, hogy az e-Health-rendszer és az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér és ennek a kivitelezése az egészségügy 4-es metrója legyen?
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem