DR. TÓTH BERTALAN,

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a vitában háromszor kerültem bejelentésre mint felszólaló, ezért szeretném kérni az elnök urat, hogy miután az általános vitában is kifejtettem már az MSZP-frakció véleményét a bizottságon és az Európai ügyek bizottságában is, ezért most ebben a hét percben foglalnám össze a szocialista frakció álláspontját a mostani záróvitán, tehát kérem, hogy ne szólítson majd a következőkben.
Ezekben a vitákban, amelyeket felsoroltam, elmondtam, hogy a Szocialista Párt messzemenőkig támogatja az európai területi társulásokat, azoknak a működését, azoknak a létrejöttét, hiszen az európai uniós fejlesztési forrásokon belül is kiemelt szerep jut ezeknek a társulásoknak. Olyan határ menti együttműködésekről van szó, amelyek egy-egy régió számára valós kitörési lehetőséget jelenthetnek, azoknak a nemzetközi együttműködéseknek, azoknak a helyi szervezeti együttműködéseknek igenis egy-egy régió fejlődésében kiemelt szerepe van és lehet. Ugye, mindig a Pécs központtal működő dél-dunántúli régiót szoktam kiemelni, ahol Horvátországgal, illetve Szlovéniával nagyon fontos, szoros együttműködési formák alakultak ki.
Ez a törvényjavaslat, amelyről tárgyalunk, illetve amelynek a záróvitájáról beszélünk most, tulajdonképpen egy új európai jogszabálynak az átültetése, viszont amit kifogásoltunk a jogszabállyal kapcsolatban, az az, hogy ezeknek a társulásoknak mind a jóváhagyását, nyilvántartásba vételét és törvényességi felügyeletét is a Külgazdasági és Külügyminisztérium látja majd el. Ezeket a feladatokat eddig megosztva - a jóváhagyást a Külügyminisztérium, viszont a nyilvántartásba vételt a bíróság, a törvényességi felügyeletet pedig az ügyészség - látták el, ez most mind együtt bekerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá.
Ami a Törvényalkotási bizottság képviselőtársam által említett módosító javaslatába még bekerült: az Állami Számvevőszék látta el eddig ezeknek a társulásoknak a gazdálkodási ellenőrzését, ezt most a Kehi látja majd el a benyújtott módosító indítvány alapján.
Ezt sem tudtuk támogatni, mert ez megint azt jelzi, hogy a kormányzat maga alá gyűri ezeket a társulásokat, tehát tulajdonképpen most már minden, ezekkel a társulásokkal kapcsolatos hatósági intézkedés, felügyeleti vagy bármilyen ellenőrzési eljárás a kormányzat hatáskörébe tartozik majd.
Ott a Törvényalkotási bizottságon meg is kérdeztük, hogy mi ennek az oka, és egy megdöbbentő választ kaptunk erre: az Állami Számvevőszék jelezte, hogy nem kívánja ellátni ezt a feladatot. Ez abból a szempontból megdöbbentő, hogy egy állami szervezet, egy állami intézmény mióta jelez bármit is a Törvényalkotási bizottság számára - hiszen ez a Törvényalkotási bizottság módosító indítványa volt -, hogy valamilyen rábízott feladatot nem kíván ellátni. Tehát ez már önmagában furcsaság volt a vita során, ezt a kormányzó többség megszavazta, mi tartózkodtunk ennek a javaslatnak a szavazása során.
Szeretném megköszönni azt a módosító javaslatot azonban, amely arról szólt, hogy a hatálybalépésig milyen feladata van a törvényszéknek. Ezt jeleztük, hogy jogtechnikailag értelmezhetetlen, hogy még hatályba se lép egy jogszabály, már feladatot ró bármilyen intézményre, jelen esetben a bíróságra. Ezt végül is kijavította a Törvényalkotási bizottság módosító indítványa, tehát a hatálybalépés napján kell azokat a nyilvántartási adatokat átadni a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára, amelyek eddig a bíróságon voltak fellelhetők.
Összességében, még egyszer kihangsúlyozva, hogy az európai területi társulások működését messzemenőkig támogatja a szocialista frakció, azonban mivel láthatóan teljes mértékben kormányzati felügyelet alá kerülnek az ezzel kapcsolatos felügyeleti és ellenőrzési jogkörök, ezért tartózkodni fogunk majd a szavazás során. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem