SZÁVAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon a magyar labdarúgás színvonalánál már csak egyvalami van lejjebb, az maga a Magyar Labdarúgó Szövetség, az MLSZ - ahogy a szurkolók egymás között viccesen szokták emlegetni, a FAF -, amelynek mind a szakmai, mind a morális munkáját tekintve újabb mélypontra sikerült eljutnia az elmúlt hetekben.
Túl azon, hogy milliárdokat ölnek stadionokba, elvileg utánpótlásnevelésre, eközben az egész MLSZ-nek a működése szurkolóellenességre épül, a szurkolókat próbálja távol tartani, kitiltani a stadionokból, amihez önök, a kormánypárti többség asszisztál azzal az új beléptető rendszerrel, amit nemrégiben vezettek be.
Emellett nem az a fontos a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy tele legyenek a stadionok, hogy színvonalas meccsek legyenek, hanem sokkal inkább az, hogy Samu István biztonsági főnök irányításával minél inkább távol tudják tartani az oda nem kívánatosnak tartott szurkolókat. De a Magyar Labdarúgó Szövetség nemcsak szurkolóellenességben nyújt kimagaslót Európában, hanem abban is, hogy az elmúlt hetek-hónapok során most már magyarellenességben is képes volt jeleskedni.
A korábbi időszakban, a korábbi években már kitiltották a stadionokból a történelmi Árpád-sávos zászlót, megcsinálták azt is egyébként, hogy tilos a transzparensekre fölírni a XVII-XIX. századi német kultúrirányzat, a Sturm und Drang nevét, mert valami ostoba, aki illetékes volt, azt gondolta, hogy ez valami náci jelszó. Most eljutottunk az elmúlt hetekben odáig, hogy egy székely zászlót tiltottak ki a Magyarország-Finnország mérkőzésről, mondván, hogy az sértheti másoknak az érzékenységét. Eljutottunk odáig, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy az MLSZ most már nem csak a magyar embereknek az érzékenységével megy szembe. Eljutottunk odáig, hogy szembeköpi az egész nemzetet és megalázza a nemzet egynegyedét alkotó külhoni magyarokat, mindeközben semmilyen cáfolat ezzel kapcsolatban az MLSZ vezetőinek a részéről nem hangzott el.
Néhány… - és sajnos, azt hozzáteszem még, bocsánat, még egy mondat erejéig, hogy mindennel szembemennek ezek a döntések, azokkal az értékekkel, amiket önök képviselnek, amiket önök hangoztatnak akkor, amikor nemzetpolitikai fordulatról meg nemzeti együttműködésről beszélnek. A székely zászló itt lobog a magyar Parlament épületén - teszem zárójelbe, a Jobbik kezdeményezésére, magam vetettem föl ezt annak idején -, de ezt a székely zászlót tilos bevinni egy Magyarország-mérkőzésre. Azt, hogy mennyit ér egy székely zászló, még nem tudjuk, mert ezért még pénzbüntetést nem szabtak ki, de a Vasas szurkolóira már kiszabtak egy százezer forintos büntetést azért, mert nemrégiben egy NB2-es mérkőzésen „Vesszen Trianon!” rigmust skandáltak.
Képviselőtársaim! Hol élünk!? Milyen országban élünk? Melyik környező országban lehetne ezt megcsinálni? A Trianon a magyar nemzetnek a legnagyobb sorstragédiája volt. Kinek az érzékenységére akarunk tekintettel lenni akkor, amikor magyar szurkolókat magyar stadionokban ezért a rigmusért megbüntetnek? Azzal a Romániával szemben egyébként adott esetben, amely román meccseken, még akkor is, hogyha nem magyar az ellenfél vagy nincsenek ott magyarok, kilencven percen keresztül szokott dübörögni a stadionban az, hogy „Ria, ria, Bozgoria!” meg az, hogy „Afară, afară, cu ungurii din ţară!”, azaz kifele a magyarokkal az országból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Hol van a saját érzékenységünkre való tekintet? Miért mindig mások érzékenységére kívánunk tekintettel lenni? És ez az önök felelőssége is, a kormánynak a felelőssége is.
A Jobbiknak az a véleménye, hogy a teljes Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőségének azonnali hatállyal távoznia kellene, és amennyiben erre nem hajlandóak, akkor önöknek még mindig ott van a lehetőségük, hogy pénzügyi és más forrásokkal erre rákényszerítsék őket. Az, ami a Magyar Labdarúgó Szövetségben ma zajlik, az a kormánypártoknak és a magyar kormánynak is egyértelműen a felelőssége.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a dolgot akkor helyretéve ezt a szép román zászlót (Felmutatja.) itt önöknek megmutassam és meglengessem. Ezt a román zászlót el fogom küldeni Csányi Sándornak, a Labdarúgó Szövetség elnökének - a kézbesítésre lehet, hogy meg fogom kérni Bánki Erik fideszes képviselőtársamat, aki a Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja -, vigyék ki magukkal legközelebb ezt a zászlót, tűzzék ki a díszpáholyba, hogyha ez sokkal közelebb áll a szívükhöz, mint a székely zászló. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
(8.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem