DR. TÓTH BERTALAN

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban aktuális ügyről szeretnék beszélni, és nincs jó hírem, államtitkár úr, mert aktuális politikai ügyről, ügyekről szeretnék szólni.
Tegnap este Budapesten, és nemcsak Budapesten, hanem Magyarország több nagyvárosában, Pécsett, Komlón, Szombathelyen, Veszprémben, illetve Európa több nagyvárosában is a közfelháborodás napján az emberek kinyilvánították, hogy elegük van. Elegük van abból, hogy Orbán Viktor korrupcióba keveredett kormánya miatt egyre több adót kell fizetniük. Elegük van abból, hogy Orbán Viktor a korrupt kormányzásának árát és következményeit velük fizetteti meg. Elegük van abból, hogy Orbán Viktor korrupt kormánya miatt szégyenkezniük kell a világ előtt, mert mindannyiunk szégyene, ha kormánytisztviselőt tiltanak ki egy demokratikus országból.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az embereknek azonban nemcsak elegük, hanem igazuk van, mert milyen ország az, ahol a korrupciós ügyekkel hírbe hozott kormányzati tisztségviselők érdemi vizsgálat nélkül a helyükön maradhatnak? Milyen ország az, ahol a nyomozó hatóság nem akar nyomozni? Milyen ország az, ahol a korrupciós ügyekkel hírbe hozott kormányzati tisztviselők saját magukat vizsgálhatják? Milyen ország az, ahol a kormányzati asszisztálással megvalósított korrupció miatt kiesett költségvetési bevételeket a kisemberekkel fizettetik meg? És milyen ország az, ahol az Országgyűlés elnöke az európai uniós zászlót és a magyar nemzeti lobogót kitiltja az Országgyűlés terméből, és levélben kell kérelmezni annak visszajuttatását? (Közbeszólások a kormánypártok soraiból, többek között: Ott van melletted! - Nem ismered a nemzeti lobogót?)
Magyarország most pontosan ilyen, következmények nélküli ország. Olyan ország, ahol a miniszterelnök személyes jó barátai néhány év alatt tízmilliárdos magánvagyonokra tehetnek szert, miközben magyar emberek milliói szegényednek el végérvényesen. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Olyan ország, ahol Garancsi Istvánnak kormányzati segítséggel több tíz milliárdos haszonnal járó gázüzletet hoznak össze, miközben tízmilliárdokat vonnak ki a közoktatásból, és elveszik a gyermekeink elől a jövőt. Olyan ország, ahol egy felcsúti gázszerelőből az Orbán-kormány négy éve alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lehetett, csak azért, mert Orbán Viktor bizalmát élvezi, miközben fokozatosan csökkentik a szociális kiadásokat, megszüntetik a munkanélküli-ellátást. Olyan ország, ahol a Simicska-birodalom feltőkésítése érdekében kell 27 százalékos áfát, chipsadót, szappanadót, mosószeradót, biztosítási adót, baleseti adót, telefonadót és még számtalan más adót fizetni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Jogos és érthető ezért minden közfelháborodás Magyarországon, amíg a kormány nem tisztázza a korrupciógyanús ügyeket. Ez az ügy ugyanis túlnőtt Vida Ildikón és társain. Ez már az egész kormányzati intézményrendszerrel szembeni bizalomról szól. Azoknak a köztisztviselőknek a munkájáról, akik azt becsülettel végzik, akiknek inkább illetményemelésre lenne szükségük ahelyett, hogy a vezetőikkel szemben megfogalmazódott vádak miatt szégyenkezniük kell.
Tisztelt Képviselőtársaim! Orbán Viktor kormánya eddig minden intézkedésével csak arra összpontosított, hogy a jobb módban élő embereknek kedvezzen, és közben saját klientúrájának magánvagyonát gyarapítsa. Adót is csak számukra csökkentettek, és kedvezményeket is csak nekik biztosítottak, legyen szó akár személyi jövedelemadózásról, akár bajba került devizahitelesek megsegítéséről. Mert ne feledjük: az, hogy ma ekkora probléma a devizában felvett hitelek törlesztése, pontosan Orbán Viktor kormányának köszönhető, amely tudatosan rontotta a forint árfolyamát, és növelte a törlesztőrészleteket. A forintgyengülésből eredő törlesztőrészlet emelkedését pedig nem fogja ellensúlyozni a nagy banki elszámoltatás, ezért mondta az MSZP, hogy 265 forintos euró és 186 forintos svájci frank árfolyamot kell alkalmazni a forintosításnál.
Tisztelt Képviselőtársaim! A héten a kormánynak és a kormánypártoknak még van lehetőségük arra, hogy változtassanak, és ne növeljék tovább az emberek terheit. Van lehetőségük arra, hogy ne emeljenek adókat, van lehetőségük arra, hogy ne hozzanak olyan döntést, amely rossz azoknak az embereknek, akik szegénységben élnek, rossz a bankoknak, és rossz a gazdaságnak is. Van lehetőségük még ma visszavonni az adótörvényt, és visszavonni azt az igazságtalan forintosítási javaslatot, amely piaci alapra helyezi a deviza forintra váltását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A közfelháborodás napjának üzenete egyszerű, tolmács sem kell hozzá. Kérem, értsék meg, és hozzák meg a felelős döntéseket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem