DR. HOPPÁL PÉTER,

Teljes szövegű keresés

DR. HOPPÁL PÉTER,
DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm szépen, hogy a napirend előtti felszólalások sorában ilyen fontos témakört vetett fel. Engedje meg, hogy elöljáróban méltányoljam azt a munkát, azt az elvégzett tevékenységet, amelynek keretében a Lakiteleki Népfőiskola az elmúlt két évtizedben nagyon jelentős figyelmet szentelt a magyar kulturális értékeknek, és kiemelten is szem előtt tartja a magyar filmművészet örökségének ápolását, gondozását és jelen idejű törekvéseinek segítését. Nagyon fontos tevékenységet végeznek ezáltal.
Tisztelettel emlékeztetem képviselő urat arra, hogy 2011-ben a kormány döntésének megfelelően a korábbi, rosszul működő filmszakmai struktúrát átalakította a kormányzat, és ennek következtében a feladatok egy része a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, másik része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a harmadik része pedig az NMHH-hoz, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz került. Világos, hogy ezeket a szakterületeket körül kell határolni és jól el kell választani egymástól annak érdekében, hogy mindenki tudja, hogy milyen feladatot végez, és ezek a munkák beindultak az elmúlt esztendőkben. Nagyon fontos az a törekvés, amit a képviselő úr említett, hiszen a filmművészeten, a filmalkotásokon keresztül egy sajátos magyar identitás formálódik és rajzolódik ki az elmúlt évtizedekben. Nagyon fontos neveket említett a képviselő úr, hiszen Szőts István örökségén mint fundamentumon állva, előretekintve a mai alkotók sorából kiemelhető természetesen Kossuth-díjas kiváló alkotónk, Sára Sándor, aki felügyeli ezt a fajta dokumentarista törekvést, amely a magyar filmművészetnek egy nagyon fontos ága.
Az is kiemelt és üdvözlendő törekvés, hogy a művészeti nevelésben és egyáltalán a tananyagtartalomban minél erőteljesebben ezen identitásunkhoz tartozó művészeti ág vonulata benne legyen, helyet kaphasson. Ezt szívből és jó szívvel tudjuk támogatni természetesen. Nagyon fontos az az együttműködés, amit a kulturális tárca, a kulturális államtitkárság, illetve a köznevelési államtitkárság Czunyiné Bertalan Judit vezetésével több lépésben elkezdett. Nagyon szeretnénk, ha a kulturális tartalmaknak a minél szélesebb körökhöz történő eljuttatása, ez a folyamat, ami a kormányzat jelenlegi célja a kulturális alapellátás megszervezése terén, a gyermekeken keresztül erősödne. Nyilván az a célunk, hogy az iskolai keretek között ezeket az értékeket, amelyeket a képviselő úr a lakiteleki működése során is őriz, és amelynek kapcsán ez a szervezet is együttműködését ajánlotta fel, konzultációt ajánlott fel, ezt az értékrendet próbáljuk meg segíteni és támogatni.
A film egy olyan különleges kincsünk, kulturális értékünk, aminek nemcsak a megőrzése, nemcsak a mai modern eszközökre történő átváltása a digitalizálás feladatkörében jelenik meg fontos célként és feladatként, hanem ezenkívül természetesen a jelenkori alkotások ösztönzése és létrehozása, ez is egy különleges feladat. Ebben természetesen az előrelépések már láthatók. Az egész estét betöltő nagyobb alkotások ösztönzésére a Nemzeti Filmalap jött létre, amely most már láthatóan megkezdte a forgatókönyvírás, a filmtervfejlesztés, ezek előkészítése, a filmgyártás és az utómunkák segítését, támogatását. De egyébként az ő kereteiken belül még egy érdekvédelmi szervezet is létrejött az elmúlt időszakban, ez a Magyar Filmakadémia, amelynek célja épp a magyar filmművészet és a magyar filmipar hosszú távú fejlődésének ösztönzése, a filmszakmai ágazat és a filmszakmában működő alkotók érdekeinek képviselete. Természetesen nem vállalhat mindent a Filmalap, ezért fontos, hogy azok a dokumentarista szemléletű alkotások, azok a rövidfilmek, azok a kisebb időterjedelmet igénybe vevő művek, amelyek létrejötte kimaradna a Filmalap tevékenységéből, ezeket is felkaroljuk. Erre az idei évben az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatási rendszerében csak az art-, művészfilmek készítésére 64 millió forint állt rendelkezésre, és van egy másik filmszakmai támogatási alapunk, amelyben 53 millió forint került feltüntetésre.
Abban bízom, tisztelt képviselő úr, hogy mindazok a lehetőségeink, amelyek ma még a dokumentumfilmek, a művészfilmek tekintetében kevesebb anyagi ráfordítással bírnak, ezek is ki tudnak teljesedni és növekedni tudnak, és nagyon köszönöm a támogató hozzászólását, amelynek értelmében azt a konzultációs kezdeményezést, hogy Sára Sándorékkal és az önök által összefogott civil szervezetekkel leülhetnek a filmszakmai szervezet képviselői, ennek máris megszervezzük a körülményeit és lehetőségeit. Köszönöm szépen a felszólalását. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem