DR. HÖRCSIK RICHÁRD,

Teljes szövegű keresés

DR. HÖRCSIK RICHÁRD,
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unió és tagállamai, valamint Ukrajna közötti társulási megállapodás aláírására az eredetileg tervezett tavaly novemberi vilniusi csúcstalálkozó helyett sajnos csak az idén júniusban kerülhetett sor. Ahogy államtitkár úr is említette, a szerződés elmaradásának az aláírása volt az a szikra, amely nagyon komoly társadalmi mozgalmat indított el, és amely a későbbiekben fegyveres összetűzésbe is torkollott.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az ukrajnai társulási megállapodást kihirdető törvényjavaslat általános vitájában, úgy hiszem, rendkívül fontos leszögeznünk, hogy Magyarországnak alapvető érdeke, hogy ezt a társulási szerződést ratifikáljuk, és nemcsak Magyarországnak, hanem az Európai Unió többi 27 tagországának is, elsősorban Ukrajna stratégiai helyzete miatt.
(13.10)
Először is az európai gázellátásban játszott meghatározó tranzitszerepére gondolok, és természetesen az ottani magyar kisebbség jogainak az érvényesítésére. Tehát ezért különösen fontos számunkra ennek a dokumentumnak a ratifikálása, hiszen Ukrajna esetében a több mint 150 ezer fős kárpátaljai magyar kisebbség jogainak, érdekeinek védelme az Alaptörvényből is fakadó kötelességünk.
Az elmúlt hónapok ukrajnai eseményeinek megítélése kapcsán szeretném felidézni a visegrádi országok államfőinek minapi pozsonyi találkozóját, ahol a résztvevők közös szolidaritásukról és egységes fellépésükről biztosították az eseményen részt vevő ukrán államfőt. Áder János köztársasági elnök úr pedig megerősítette a magyar álláspontot Ukrajna kapcsán: „Hazánk abban érdekelt, hogy Ukrajna független, a területi integritását megőrző, a demokratikus fejlődése útját maga megválasztó, gazdaságilag stabil és virágzó ország legyen.”
Ehhez kapcsolódva szeretném tájékoztatni képviselőtársaimat, hogy a krynicai gazdasági fórum keretében idén szeptemberben a Kárpátok Európája konferencia kiváló lehetőséget teremtett a lengyel, a cseh, a román, a szerb, a szlovák, valamint a magyar parlamenti képviselők számára, hogy együttesen eszmét cseréljünk az ukrajnai helyzetről. A konferencián egyetértettünk abban, hogy elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és sürgettük Ukrajna területi egységének a helyreállítását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A társulási megállapodással Ukrajna az európai integráció egy magasabb fokára lépett, ugyanakkor ezért óriási árat kellett fizetnie. Maga a társulási megállapodás preambuluma is elismeri, hogy Ukrajnában a közvélemény erőteljesen támogatja az ország európai útját, és megerősíti, hogy Ukrajnának mint európai országnak az Európai Unió tagállamaival közös a történelme, és hogy azokkal közös értékeket vall. Tehát a társulási megállapodás Ukrajna esetében is előirányozza a mély és átfogó szabadkereskedelmi övezet létrehozását. Aztán tartalmazza a közös értékekre, a reformokra, a kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozó előírásokat, a jogközelítési és intézményfejlesztési rendelkezéseket.
Szeretném tájékoztatni képviselőtársaimat, hogy az Európai Parlament és az ukrán törvényhozás egyaránt ratifikálta 2014. szeptember 16-án az EU és Ukrajna között aláírt társulási és szabadkereskedelmi megállapodást. Az Európai Parlament tagjai 535 igen szavazat, 127 ellenszavazat és 35 tartózkodás mellett támogatták az ukrán társulási megállapodást. És ezzel egy időben Kijevben az ukrán törvényhozás is ratifikálta a szerződést, ami politikai társulást és gazdasági integrációt hoz létre az Európai Unió és Ukrajna között. A társulási megállapodás egy iránytűt kínál Ukrajna modern és virágzó európai demokráciává való átalakulásához, közölte közös nyilatkozatában Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A strasbourgi és a kijevi szavazás eredményeképpen a megállapodás politikai része tehát ideiglenesen alkalmazható lesz, amint a Tanács azt megerősíti.
Tisztelt Elnök Úr! A mély és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépéséhez tehát mind a 28 uniós tagállamnak ratifikálnia kell azt, ami eddig mindössze néhány országban fejeződött be, tehát várható, hogy a folyamat akár több évig is eltarthat. Az EU háromoldalú tárgyalásokon megállapodott Kijevvel és Moszkvával a szabadkereskedelmi egyezmény ideiglenes alkalmazásának 2015 december végéig történő elhalasztásáról. Tehát ez nem érinti a megállapodásban az EU által Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, amelyeket az Unió a nyár eleje óta egyoldalúan alkalmaz, és november 1-je után is szeretné meghosszabbítani. Ez tehát azt jelenti, tisztelt képviselőtársaim, hogy az ukrán árucikkek nagy része vámmentesen juthat be az Unió piacára, miközben Ukrajnának nem kötelessége ugyanilyen kedvezményeket nyújtani az EU-s tagállamok számára. A mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás alapvetően tehát az uniós és az ukrán piac integrációját jelenti. Megszünteti az importvámokat, és tiltja a további kereskedelmi korlátozásokat, bár egyes „érzékeny” területeken, például a mezőgazdasági termékek kereskedelmében fenntart bizonyos korlátozásokat és átmeneti időszakokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy Ukrajna nagyon komoly gazdasági és pénzügyi nehézségekkel küzd. Elég, ha csak utalok arra, hogy az Európai Unió kezességvállalása kellett ahhoz, hogy Ukrajna részben törleszteni tudja az Oroszországgal szemben felhalmozott gázszámlatartozását. 2014. október 30-án írták alá Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői az orosz-ukrán gázvitát, a jövő március végéig tartó téli fűtési szezonra rendelkező ideiglenes megállapodást tartalmazó jegyzőkönyvet és az annak végrehajtását szabályozó technikai dokumentumot, amit a Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetője írt alá. A megállapodás összértéke 4,6 milliárd dollár.
Miért fontos ezt említeni? Az aláírási ceremónián megjelent José Manuel Barroso bizottsági elnök azt közölte, hogy a megállapodásnak köszönhetően Közép- és Kelet-Európa országainak nem kell fagyoskodniuk a télen. Garantálni tudjuk a biztonságos gázellátást a télen, tette hozzá Günther Oettinger európai energiapolitikai biztos, aki mint egyfajta közvetítő járult hozzá, hogy létrejöjjön ez a háromoldalú megállapodás. Tehát számunkra több szempontból is fontos, hogy ezt a szerződést ratifikálja a Magyar Országgyűlés.
Ezért kérem képviselőtársaimat a Fidesz-frakció nevében is, hogy minél hamarabb fogadjuk el ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem