V. NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Balmazújváros-Lászlóházán található veszélyeshulladék-tároló telep még az 1980-as években épült. A célja az volt, hogy a nagy hulladéktermelő cégek hasznosításra, illetve ártalmatlanításra váró hulladékainak biztonságos átmeneti tárolásáról gondoskodjon addig, amíg elegendő hulladékkezelési kapacitás épül ki az országban. A területileg illetékes Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a telephelyen zajló tevékenységet folyamatosan ellenőrizte.
Az 1994-es vizsgálati eredmények alapján a telephely talajvizében néhány komponens esetében kismértékű, úgynevezett „B” határérték-túllépés tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy beavatkozásra ugyan szükség van, de ezek a beavatkozások nem igényelnek azonnali intézkedést. A felügyelőség 2013. március 27-én környezetszennyezés miatt büntetőfeljelentést tett.
A büntetőfeljelentés nyomán jelenleg az ügy bírósági szakasza zajlik, a felelősségre vonás érdekében tehát mind közigazgatási, mind büntetőjogi téren megtettük a szükséges lépéseket.
Itt jegyezném meg, képviselő úr kérdéséből és a sajtó ez irányú megkereséséből is az látszik, hogy mára már kommunikációs szinten is elfogadottá vált, hogy egy környezetet veszélyeztető tevékenység után a kormánynak kell helytállnia. Szinte már természetessé vált Magyarországon, hogy a környezetszennyezést elkövető cég felszámolja magát, és a következményeket közpénzből, a lakosság terhére kell megoldanunk. Szerintem ezekben az ügyekben, a környezetszennyezést leszámítva, ez a legnagyobb probléma.
A kormány tehát minden esetben ki fogja vizsgálni a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét. Ahol pedig fennáll a környezet- és egészségkárosodás közvetlen veszélye, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a veszélyt elhárítsuk.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem