KULCSÁR GERGELY

Teljes szövegű keresés

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A tavalyi év végén nagy port kavart a balmazújvárosi veszélyes-hulladék-telep ügye. Mint ismeretes, Balmazújváros területén, a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában 2 ezer tonna veszélyes hulladékot tároltak nem megfelelő körülmények között. Erre egy helyi civil szervezet hívta fel a figyelmet a tavalyi év végén. Egy sajtótájékoztatón Balmazújváros polgármestere azt mondta, hogy a városban a fiatalok vérképzőszervi megbetegedése jelentősen meghaladja az átlagot, és a veszélyeshulladék-tároló közelségét vélik a betegségek hátterében. A Jobbik felszólítása ellenére nem tett semmit a kormány a felelősök elszámoltatásának érdekében, így nem derült ki, hogy kik azok, akik miatt sok balmazújvárosi ember betegedett meg.
De mi a helyzet a saját ígéreteikkel kapcsolatban? A már említett sajtótájékoztatón Illés Zoltán akkori államtitkár a következő ígéretet tette: „A hortobágyi veszélyeshulladék-tároló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezem a kormánynál.” Ehhez még hozzátette, hogy a következő ciklusra 3-4 milliárd forintos hulladékszennyezést felszámoló alap létrehozását is kezdeményezné a kormányzatnál.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztában vagyok vele, hogy már nem tagja a kormánynak Illés Zoltán, de azért az ígéreteit a kormány nevében tette. Ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen fázisban van az ügy. Elkülönítésre került 350 millió forint a telep felszámolására? Ha nem, akkor miért nem? Ha igen, akkor miért nem kezdődött meg a felszámolás? Mert mindenki, főleg a településen élők tisztában vannak vele, hogy azóta nem történt semmi ez ügyben.
Az utolsó kérdésem pedig az, hogy erre a ciklusra mennyi pénzt szán a kormány az ehhez hasonló környezetszennyező telepek megszüntetésére. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
(16.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem