KEPLI LAJOS

Teljes szövegű keresés

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Önök kijelentették, hogy december 31-ével végleg bezárják az oroszlányi szénbányát, amely Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája.
Ezzel kapcsolatban a Jobbik évek óta hangoztatja, hogy ha a kormány komolyan gondolja azt a parlament által is elfogadott energiastratégiát, amely az atomenergia mellett a megújuló energiákra és a szénre is hangsúlyt fektet, akkor nem szabad bezárni azt a bányát, amely még jókora kiaknázatlan szénkészletekkel rendelkezik.
Az sem mellékes, sőt nagyon fontos szempont, hogy a bezárás nyomán már januártól mintegy 300 család megélhetése szűnik meg, amely Oroszlány térségében nyilvánvalóan szociális problémákhoz fog vezetni.
Ismerjük persze a kormányzati kommunikációt, az ígéreteket az átképzésről és a továbbfoglalkoztatásról, de a múltbéli tapasztalatok alapján sajnos hinni már nem nagyon tudunk benne.
Furcsa kettősséget mutat a kormány kommunikációja és cselekedetei között az is, hogy miközben az oroszlányi vájárokat átképeznék más szakmára, aközben Magyarországon három helyszínen is elindult a vájárképzés. Mélyművelésű bányászatot a gyakorlatban oktatni ma kizárólag az oroszlányi szénbányában lehet, egészen addig, amíg önök azt be nem zárják.
A kérdés felmerül, hogy hol fognak ezek után mélyművelésű szénbányászokat, vájárokat képezni. Létesítenek talán egy tanbányát sokmilliárdos költségen? Én elhiszem, hogy ez valakinek nagyon jó üzlet volna, de arra kérjük önöket, hogy sáfárkodjanak gondos gazda módjára az adófizetők pénzével.
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A márkushegyi bánya jelentős szénkészletekkel rendelkezik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy több mint egy hónappal a bezárás előtt, a napokban egy új frontot nyitottak meg, új front lefejtését kezdték meg az ott dolgozó bányászok. Mindeközben a Magyar Villamos Művek illetékese azt nyilatkozta, hogy az oroszlányi erőmű még évekig tovább fog működni importszénnel. Ezzel állítólag éves szinten akár egymilliárd forintot is megspórolhatunk.
Tehát összegezve megállapítható, hogy óriási humbug, amit az Európai Unió ránk kényszerít, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése végett kell bezárni a bányát. Talán inkább azért, hogy a ki tudja, honnan importált szénnek piacot teremtsenek. Az is bizonyítja ezen állításomat, hogy Németországban az atomenergia kivonásával egyidejűleg szénerőművek egész sorát nyitják meg, amely az Európai Unió állítólagos élharcosa a megújuló energiák terén.
A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne zárja be az oroszlányi szénbányát, amíg az erőmű ellátásához szükséges szenet itt is ki lehet termelni, és ne hozzon be importszenet. Legyenek tekintettel az ott dolgozó több száz bányászcsalád érdekére, családjukra és megélhetésükre! Ezért a célért, ahogy eddig, ezután is a Jobbik a végsőkig el fog menni a törvény adta keretek között.
Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem