DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Vértesi Erőmű oroszlányi erőművének hatásfoka az országban működő nagyerőművek közül a második legalacsonyabb, csupán 26 százalék. Működése tehát gazdaságtalan.
A társaság 2010-ben csődvédelem alá került. Ez a lépés megakadályozta a márkushegyi bánya azonnali bezárását, ezáltal az itt dolgozó bányászok megélhetését a korábbi tervekhez képest tovább biztosította, lehetővé tette a térség jövőképének megalapozott kialakítását.
A csődvédelem ellenére a társaság az elmúlt években is csak az áramfogyasztók által fizetett támogatás, az úgynevezett szénfillér segítségével tudta fenntartani gazdálkodását. A szénfillér bevezetését a versenyképtelen szénbányák bezárását segítő állami támogatásról szóló európai tanácsi határozat tette lehetővé. A támogatás részben a bánya működése során keletkező veszteség fedezésére, részben a bezárással összefüggésben jelentkező társadalmi és regionális problémák enyhítésére szolgál.
Az Európai Bizottság 2013. január 23-án jóváhagyta Magyarország támogatási kérelmét, melynek értelmében a társaság részére folyó áron összesen 42,3 milliárd forint válik kifizethetővé a teljes, 2018-ig tartó támogatási időszakban. A tervek szerint a Vértesi Erőmű több mint tízmilliárd forintot fog kifizetni a munkavállalókkal kapcsolatos feladatokra, amelyből egymilliárd forint közvetlenül a munkavállalók újbóli elhelyezkedését segíti elő. Ez az egymilliárd forint kifejezetten azokat az átképzési feladatokat fedezi, amelyek elősegítik a munkavállalók újbóli elhelyezkedését.
Az oroszlányi erőmű mintegy 5 ezer lakás fűtését és 3400 lakás háztartási melegvíz-ellátását biztosítja. A társaság dolgozik a hosszú távon is fenntartható és gazdaságos távhőtermelés kialakításán, a bánya tervezett bezárásával párhuzamosan zajlik egy, a szén alapú termelést kiváltó új fűtőmű létesítésének előkészítése, engedélyeztetése. Az új fűtőmű elkészültéig a térség távhőellátásának biztosítása érdekében az oroszlányi erőmű tovább üzemel. Ebben az átmeneti időszakban részben a márkushegyi bányából korábban kitermelt - tehát ismétlem: a márkushegyi bányából korábban vagy előre kitermelt -, részben pedig egyéb hazai kitermelésű szénnel kívánja biztosítani a zavartalan szolgáltatást. Importról tehát tervezetten nincs szó.
Köszönöm figyelmét, és kérem, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjen. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem