LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim és különösképpen Tóth Bertalan Képviselőtársam! Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy tájékoztassam az Országgyűlést a kormány képviseletében, hogy az elmúlt években a kormány milyen típusú szakértői munkát vett igénybe, amely összefüggésbe hozható a feltett kérdéssel. Közvélemény-kutatás 2 milliárd 436 millió forint, stratégiai és szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok 10 milliárd 276 millió forint, kommunikációs tanácsadás 4 milliárd 153 millió forint; közel 17 milliárd forint.
(14.20)
A közelmúlt azonban nem 2010 után, hanem 2010 előtt történt, ugyanis az előbb említett szakpolitikai tevékenységeket és a hozzájuk fűzött összegeket az ön kedves kormánya fizette ki 2006-2010 között azért, amit most a Századvégen számon kér, kedves képviselőtársam. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.)
Tehát 2006-2010 között hasonló típusú tanácsadói tevékenységet folytattak, döntő mértékben külföldi cégek Magyarországon a Gyurcsány-, Bajnai-kormányzatnak, és ezért az akkori kormány 17 milliárd forintot fizetett. Ezek a cégek, ezek a döntő mértékben külföldi cégek - úgy emlékszem, talán amerikai cég is van közöttük - verseny nélkül nyerték el a Bajnai- és a Gyurcsány-kormány pályázatait, illetve tendereit, nem volt verseny. A tanácsadás tulajdonképpen egy sajátos kiválasztási rendszer alapján történt meg.
Ehhez képest 2010 után nyílt közbeszerzési eljárás keretében kapott a Századvég-csoport közvéleménykutatásra, stratégiai és szakpolitikai tanulmánykészítési feladatokra és kommunikációs tanácsadásra megbízást. Ezekért a tevékenységekért összesen 2010-14 között 3,9 milliárd forint kifizetésére került sor. A 3,9 milliárd forintért a magyar kormány minisztériumainak 29 500 oldalt tett le az asztalra háttértanulmányként, illetve előzetes kormány-előkészítő anyagként a Századvég-csoport; és körülbelül még háttérszámításokat, elemzéseket és összehasonlító tanulmányokat 20 ezer oldalnyi terjedelemben, összesen tehát 50 ezer oldalnyi terjedelemben végeztek el.
Jelen pillanatban folyamatban van több polgári peres eljárás is, amelyben a polgári perek arra irányulnak és arra vonatkoznak, hogy a kormány hozza ezeket a döntéselőkészítő, döntéstámogató lépéseket, illetve tanulmányokat nyilvánosságra. Szeretném jelezni, hogy a legközelebbi elsőfokú eljárásnak november 20-án lesz vége itt, Budapesten. Várjuk a bíróság ítéletét. Három tanulmányt már becsatoltunk a bíróságnak - mintegy 500 oldal terjedelemben - annak érzékeltetése céljából, hogy ezek valóban döntéselőkészítő adatok.
A cég vonatkozásában szeretném megjegyezni, hogy a rendelkezésre álló hiteles információk szerint semmiféle, a céggel való együttműködés törvényes akadályát jelentő ok nem áll fönn, tehát nincs annak törvényes akadálya, hogy a magyar kormány a Századvéggel és a Századvég szakértőivel együttműködjön.
Tehát a 17 milliárddal szemben 4 milliárd forintért kapott megbízást a kormány tanácsadó cége; semmiféle törvényes ok nincs, hogy kizárjuk őket a tanácsadói munkából; egyébként pedig a munkájuknak lett eredménye, hiszen 2014-ben megnyertük a választásokat és kétharmadot kaptunk (Derültség a Jobbik padsoraiban.); az önök munkájának, a 17 milliárd forint elköltésének pedig az lett az eredménye, hogy 2006 és 2010 között csődbe vitték az országot. (Moraj az MSZP padsoraiban.) Ez a Századvég és az önök tanácsadói között a különbség. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Szerényebben!)
Ami pedig a politikai megjegyzését illeti, csak egy mondattal reagálnék, hiszen ezt a kormány lezárt dolognak tartja: a magyar kormány egyetlenegy magyar állampolgárt sem szolgáltat ki egyetlenegy idegen hatalomnak sem mindaddig, amíg az idegen hatalom nem tudja tételesen bizonyítani a fölhozott vádakat és információkat. Vida Ildikó bement az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségére, és szégyen, gyalázat módjára az Amerikai Egyesült Államok semmilyen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hiteles információt nem tudott átadni a NAV működésével kapcsolatban.
Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem