BARTOS MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A városi lakosság légzőszervi megbetegedéseinek egyik fő okozója a kisméretű szállópor koncentrációjának magas volta. Ha a 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék koncentrációja magas a légtérben, annak igen erős egészségkárosító hatása van. Ennek az az oka, hogy ezek a részecskék lerakódnak, felhalmozódnak a tüdőben, a légutakban. Magyarországon már ebben az esztendőben is több városban nem egy alkalommal meghaladta a kisméretű szállópor, azaz a PM10 koncentrációja az egészségügyi határértéket.
Azt tudjuk, hogy a PM10 koncentrációját a közlekedés és a lakossági tüzelés milyensége nagyban befolyásolja, nagyon fontos a tüzelőanyag megválasztása, ugyanakkor a 3,9 millió háztartás egyharmada szilárd tüzelőanyagot használ.
A Földművelésügyi Minisztérium ezekben a napokban kezdte, kezdi azt a kampányát, amely a helyes fűtést célozza meg, és ez annak a programnak a része, amelyet 2011-ben húsz évre fogadtak el, és amelynek eredményeképpen 10-15 százalékkal csökkenhet a 10 mikronnál kisebb átmérőjű szállópor koncentrációja. Ugyanakkor a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatban csupán 54 millió forint szerepel a kisméretű szállópor, a PM10 koncentrációjának csökkentését célzó kiadási soron.
(15.40)
Kérdezem államtitkár urat, hogy mit tesz a kormány a PM10 koncentrációjának csökkentése érdekében, mire fordítják az előbb említett 54 millió forintot, és a költségvetési törvényjavaslatban vannak-e kapcsolódó intézkedések a PM10-koncentráció csökkentése érdekében.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem