TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Akkor folytassuk, csak most nem az MSZP-s ellenzéki képviselő úr, hanem a jobbikos ellenzéki képviselő kérdezi lényegében ugyanezt. Azt gondolom, az, hogy megtörténjen a forintosítás, az mindenkinek az érdeke, nemzetgazdasági érdek, az ügyfelek érdeke, és természetesen a bankrendszernek az érdeke is, hiszen az, hogy megszűnjön Magyarország kitettsége a devizától, úgy gondolom, hogy össztársadalmi érdek.
Az sem lehet - azt gondolom - elvitatni a kormánytól, hogy jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy a devizahiteleseken könnyítsen. Egyrészt megállítsa, az volt az első lépés, másodszor pedig könnyítsen úgy, hogy egyébként az jogszerű legyen, tehát, hogy ne egyenként kelljen a devizahiteleseknek megküzdeni az igazukért. Hiszen azzal, hogy az Európai Bíróság véleményét is bevárva a Kúria egy jogegységi határozatot adott ki, és abban kimondta, hogy az árfolyamrés használatával, az ügyfelek számára káros használatával meg kell téríteni a kárt, és azzal, hogy az egyoldalú szerződéssel, a kamatnövelésekkel is kárt okoztak az érintett ügyfeleknek, ezt vissza kell téríteni az adott devizahiteleseknek, úgy gondolom, hogy ez egy jelentős eredmény, egy jelentős előrelépés volt ebben a dologban.
Ezzel együtt a számítások szerint közel 1000 milliárd fog visszajutni ezen károsultak zsebébe. Tehát amikor a bankok elszámolásáról van szó, akkor nyilván az első két lépés, az említett árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás következményeként már 1000 milliárd forintot ér a bankoknak negatív értelemben, és ugyanakkor pedig az érintett ügyfeleknek pedig 25-30 százalékos tőkeösszeg-csökkenést. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem