DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Plebejus kormányzás, luxusprofitok eltörlése, offshore-lovagok kiebrudalása, a globális pénztőke elleni fellépés. Ezekre a szlogenekre nagyon sok magyar választópolgár emlékezik, ezeket pontosan önök voltak azok, akik megígérték még 2010 előtt, mielőtt elkezdtek itt hatalmat gyakorolni a parlamentben kormányon, és azóta is gyakran úgy előveszegetik, amikor éppen úgy kívánja az érdekük. Mégis egyre inkább nagyon sokan érezzük azt, hogy önök se mások, mint a szocialisták ilyen szempontból, nem szívbajosak, ha érdekük úgy kívánja, akkor gátlástalanul offshore-ozni kezdenek.
Ugye, miniszterelnök úr mostanában elég sokat jár Svájcba, és most már az alpesi országban is cikkeznek egy bizonyos gázkereskedő cégről, amely furcsa és megmagyarázhatatlannak tűnő üzleteket bonyolít le. Nem először szerepel a hírekben, hogy a Magyar Villamos Művek a kormány felhatalmazása alapján egy svájci központú közvetítő csoport, a MET Holding látszólag teljesen értelmetlen közbeiktatásával vásárol földgázt.
Mit kell tudni erről a MET Holdingról? Legfőképpen azt, hogy friss információk szerint 40 százaléka a MOL kezében van, de 60 százaléka tömény offshore. Úgy gondolják, vagy úgy látják, hogy orosz tulajdonú lehet ez a cég, valahol Belizében van bejegyezve. Na most, az offshore-ozás arra kiválóan alkalmas, hogy magánzsebeket ezzel be lehet tömködni, de azért nagyon hiányzik az adófizetőknek többek között az az 50 milliárd forint is, amit osztalékban a MET 2012-ben kiosztott. Nem kell ahhoz energia-szakértőnek lenni, hogy megértsük, hogy itt mi zajlik tulajdonképpen. Amikor a szocialisták kormányoztak, akkor önök ugyanerre a jelenségre kígyót-békát kiabáltak, most meg, amikor ugyanez zajlik, csak éppen máshogy hívnak mindent, és mások a szereplők, akkor már sokkal elnézőbbek.
Én azt szeretném kérdezni miniszter úrtól, hogy milyen határidővel vállalják azt, hogy megszüntetik ezt a jelenséget, és mikor zárják ki végre a gyanús adóelkerülő cégeket a magyar energiaszektorból annak érdekében, hogy több pénz maradhasson a magyar adófizető állampolgároknál. (Taps az LMP soraiból.)
(16.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem