DR. FAZEKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szerintem kiváló példáját láthatjuk annak, amikor valaki kizárólag a sajtóból tájékozódik, mint ahogy azt ön is mondta, és így mindenféle pontatlan információkat tár a közvélemény és az Országgyűlés elé, mintha azok a valóságot tükröznék.
Tisztelt Képviselő Úr! Nekem meggyőződésem, hogy a nemzeti ügyek kormányának egyik legsikeresebb programja - szerényen, szorgos munkával, de legsikeresebben végigvitt programja - a parlagfű-mentesítési akcióterv volt, amelynek egyébként most is vannak ránk háruló feladatai, de amely - hogy csak néhány számot mondjak - eltér az ön által elmondottaktól; (Sallai R. Benedek beengedi a széksorba egyik képviselőtársát.) esetleg ha figyeli, miközben föláll, amit elmondok, az szerintem mindenképpen hasznos.
Hogy néhány számot mondjak: 2011 és 2014 között parlagfű-mentesítésre a magyar kormány, a költségvetés 52 milliárd forintot fordított. Start-munkások, közmunkások tízezrei dolgoztak azért, hogy a környezet élhetőbb legyen, hogy az tisztább legyen. A parlagfű-koncentráció évente 20-30 százalékkal csökkent, sőt volt olyan év, hogy 60 százalékkal csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja. Ezek mért adatok, tehát ez a program eredményesen halad. Az, ha költségvetésen belül voltak átcsoportosítások, magát a programot nem érinti, hiszen az 1 milliárd 100 millió forinthoz képest 32 milliárd forint szerintem jelentős tétel. Egyébként korábban is előfordult az, hogy volt átcsoportosítás - korábbi ciklusokban is.
Én kivizsgáltatom az összes félreérthető vagy hibás döntést, hibás beszerzéseket is. Elképzelhető, hogy voltak ilyenek, de összességében - hangsúlyozom - annak a több ezer, sőt több tízezer embernek a munkáját ez nem befolyásolja. Nyilván politikai haszonlesésre ki lehet használni néhány számot, de azért azt el szeretném mondani, hogy a parlagfű internetes bejelentőrendszeren keresztül több ezren fordultak a hivatalokhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) parlag-fűfertőzés ügyében; egyesületek, civil szervezetek végeztek munkát ezen a területen, és fognak a jövőben is. (Az elnök ismét csenget.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem