DR. SZABÓ SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ SÁNDOR
DR. SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2003. december 10-én egyezményt hozott létre a korrupció ellen. Ezt az egyezményt egyébként 2005-ben Magyarország törvényben kihirdette.
Engedjék meg, hogy röviden idézzek az egyezményből: „A részes államok saját jogrendszerük alapelveinek megfelelően olyan hatékony, összehangolt korrupcióellenes politikát dolgoznak ki, hajtanak végre, illetve folytatnak, amely elősegíti a társadalom részvételét, továbbá a jogállamiság, a közügyek és a köztulajdon helyes kezelése, a becsületesség, az átláthatóság és a beszámoltathatóság elveit tükrözi. A részes államok arra törekednek, hogy hatékony gyakorlatot alakítsanak ki, támogassanak a korrupció megelőzésére.”
(17.20)
Nos, ha a korrupció elleni fellépés normatív szabályozási eszközeit alkalmazzuk, akkor a szabályozási cél főbb vonalakban a következőkre terjed ki: az átláthatóság, a nyilvánosság növelése, a hatékony ellenőrzési formák megteremtése, az összeférhetetlenség szabályozása, beleértve ebbe a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségeket is.
Arról kell tehát döntenie a tisztelt Országgyűlésnek, hogy kíván-e tárgyalni, vitázni a gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságát szolgáló eszközökről és azon eljárásokról. Talán soha nem volt olyan aktualitása egyébként a gazdasági érdekérvényesítés és a politika összefonódását megakadályozó vagy legalább gátolni próbáló eszközök megtalálásának, mint manapság van, és talán a közvélemény véleménye sem volt ennyire sarkalatos, amikor a parlament hatékony eszközök elfogadásával szeretné a korrupció megelőzését megvalósítani.
Ennek az igénynek eleget kell tenni, mégpedig minél előbb. Éppen ezért az előttünk álló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét a Magyar Szocialista Párt támogatja, egy átfogó korrupcióellenes szabályozás elfogadását pedig sürgeti. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem