ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Van egy ország, amelynek első embere az előző héten javaslatot tett arra, hogy a távközlési adó kiterjesztésével adóztassák meg az internetszolgáltatásokat is. (Zaj, moraj a kormánypártok soraiban.) Ez az ország az Amerikai Egyesült Államok, és annak első embere, a javaslattevő pedig Barack Obama elnök. (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Barack Obama tehát, még egyszer elmondanám, azt javasolta, hogy a távközlési adó kiterjesztésével adóztassák meg az internetet is, és úgy érzem, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezen a hétvégén talán elmaradtak azok a felkiáltások és hangok, amelyek arról szóltak, hogy ez bezzeg a szabadság ellen elindított támadás, és milyen súlyos, egyébként a szabadságot érintő kihívás. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben, amikor a magyar kormány tett egy hasonló javaslatot, akkor azt tapasztalhattuk, hogy természetesen rögtön megszólalt az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős alelnöke, Neelie Kroes liberális holland politikus, aki természetesen ezt azonnal a szabadság elleni súlyos támadásnak minősítette. Ehhez a véleményhez csatlakozott Mr. Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ügyvivője is, aki személyesen részt vett a Magyarországon, Budapest utcáin zajló demonstrációkon. (Felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) Ellenzéki képviselőtársaim pedig természetesen arra biztattak magyar embereket, hogy tüntessenek máshol, a magyar nagykövetségek előtt külföldön, és így tiltakozzanak ez ellen a javaslat ellen.
Mi a magunk részéről megfontoltuk az emberek véleményét, és elvetettük a javaslatot. Most arra lennénk kíváncsiak, tisztelt képviselőtársaim, hogy a magyar ellenzéki pártok meghirdetnek-e demonstrációt majd a szabadság jegyében a budapesti amerikai nagykövetség előtt. (Zaj, felzúdulás, szórványos taps a kormánypárti padsorokban.) Arra lennénk kíváncsiak, tisztelt képviselőtársaim, hogy meg fog-e szólalni az Európai Bizottság alelnöke ebben az ügyben. Arra lennénk kíváncsiak, hogy Mr. Goodfriend fog-e tüntetni a saját főnöke, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, illetve annak javaslata ellen. (Zaj, közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Biztos lehetsz benne.)
Mert ha mindezek nem történnek meg, tisztelt képviselőtársaim, akkor nyilvánvaló, hogy mindaz, ami az elmúlt hetekben Magyarországon történt, az nem más, mint képmutatás. És az a magatartás, amit akár önök tanúsítottak (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyelljék magukat!), akár az Európai Bizottság alelnöke, akár az Amerikai Egyesült Államok itteni ügyvivője, az képmutató magatartás. És ez a képmutató magatartás semmi mást nem szolgált, csak és kizárólag azt a célt, hogy egyébként leplezze a Magyarország szuverenitásába történő beavatkozási kísérletet.
A Magyarország szuverenitása elleni támadásnak sajnos más téren is tanúi lehettünk, hiszen az elmúlt hetekben láthattuk, hogy az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjének, Mr. Goodfriendnek nem kell egyébként vádat megfogalmaznia, csak az ítéletet kell közölnie. Akkor, amikor magyar köztisztviselőket korrupcióra hivatkozva kitilt az Amerikai Egyesült Államokból, akkor nem mondja meg, hogy ez konkrétan mi miatt történik, nem fogalmaz meg egyébként konkrét vádat, csupán az ítéletet közli. Ez a gyakorlat ismerős egyébként, tisztelt képviselőtársaim. (Zaj, közbeszólások mindkét oldalról. - Az elnök csenget.) Ilyet is láttunk már Magyarországon néhány évtizeddel korábban, egy másik nagyhatalom képviselői részéről, akik szintén először az ítéletet írták meg, és csak utána ismertették a vádiratot.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondoljuk, hogy a Magyarország szuverenitása elleni támadásoknak ebben a formájában és ennek a képmutató magatartásnak mindenki fel kell hogy ismerje az összes hátulütőjét. Arra szeretném kérni ellenzéki képviselőtársaimat, hogy legyenek egy erős Magyarországnak a támogatói és a hívei. Megvívhatjuk a belső vitáinkat, de arra kérem önöket, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha komolyan gondolják, hogy Magyarországnak szuverén és erős országnak kell lennie, akkor ne más nagyhatalmak érdekeit szolgálják idehaza, hanem akkor is álljanak ki Magyarország mellett, amikor nyilvánvaló, hogy Magyarország szuverenitását nagyhatalmi érdekekből éri külső támadás, mert azt gondolom, hogy ez a közös érdekünk, tisztelt képviselőtársaim.
Bízom benne, hogy tanulnak ebből az esetből, és észreveszik, hogy mindössze egy olyan képmutató, álságos, kétarcú magatartásnak voltak önök is a játékosai, ahol egyszerűen nagyhatalmi érdekből szólaltak meg Magyarországon, és nem a magyar emberek vagy a magyar családok érdekeit nézték. (Felzúdulás, közbeszólások az MSZP soraiból.) Önöket azért küldték ide a parlamentbe, hogy a magyar családok érdekeit képviseljék, nem pedig azért, hogy más nagyhatalmak vagy éppen nagyvállalatok érdekeit.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok soraiban. - Derültség és taps az MSZP soraiban. - Lukács Zoltán közbekiáltása.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem