FÖLDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország tegnap óta megint a sportok bűvkörében él, hiszen elkezdődött a Horvátországgal közösen rendezett kézilabda-Európa-bajnokság; Győrben és Debrecenben ezúttal a hölgyek bizonyíthatják a tehetségüket, és támaszthatják alá, hogy sportos nemzet vagyunk.
Egy magyarországi világverseny nemcsak a sikerek miatt fontos, hanem a hazánkról kialakított kép miatt is. Egy sikeres, jól szervezett sportesemény marketingértéke felbecsülhetetlen, mert valóban a jó hírünket viszi Európába és a világba. A magyarországi rendezvények visszhangja pedig szinte minden esetben pozitív, vagyis jót tesznek a hazánkról kialakult képnek. A nagy események rendezésének számában az előrelépés pedig több mint látványos, hiszen 2009-ben csupán két nagy világverseny volt nálunk, ezzel szemben az idén már több mint 20, jövőre több mint 30 verseny lesz, és ’16-ban is több mint 30 európai vagy világverseny lesz az országban. Ezenkívül kiemelkedik majd 2021-ben a vizes világbajnokság, vagyis a rendezésben és eredményességben már nagyhatalom vagyunk.
A felsorolt adatok alátámasztják, hogy az élsportban kiemelkedő teljesítményre vagyunk képesek, és köszönhetően a sportlétesítmények építésének, fejlesztésének, már jelentős eseményeket is tudunk rendezni. Ennek az értékét persze csak akkor lehet igazán növelni, ha nemcsak sportos, hanem sportoló nemzet is leszünk; mert ebben az esetben tudjuk igazán a magunk javára fordítani az eredményeket.
Nos, ebben az irányban is vannak már eredményeink. Az elmúlt években 100 ezerrel nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik klubokban igazolt sportolóként versenyeznek. A növekedés folyamatos, de a cél az, hogy legalább 500 ezer fiatal sportoló legyen az országban. Sokan csak legyintenek, hogy ennek elérése lehetetlen, mert a mai fiatalokat nehéz elcsábítani a számítógép vagy a televízió elől, de én ennél sokkal optimistább vagyok.
A derűlátásom nem véletlen. Magyarországon immár 28 éves múltra tekint vissza a diákolimpia, ez pedig világviszonylatban is párját ritkítja. A Magyar Diáksport Szövetség minden évben közel 300 ezer gyerek számára nyújt ezzel a rendezvénnyel sportolási lehetőséget. Ebben a versengésben pedig mindenki részt vehet, mindenki szerezhet magának sikerélményt, nem kell egyesületbe igazolnia, hanem csak az iskolai órákon kell részt vennie, és neveznie a diákolimpiára annak, aki sportolni szeretne.
Természetesen nem lesz mindegyik utánpótláskorú gyerekből sportoló, olimpiai vagy éppen világbajnok. Nem is ez a legfőbb cél, hogy az összes gyerek kiemelkedő élsportoló legyen, ugyanilyen lényeges vagy talán még lényegesebb, hogy egészségesen éljenek a fiatalok, hozzászokjanak a rendszeres testmozgáshoz. Az egészséges fiatalokból életerős felnőttek lesznek, ennek pedig már gazdasági hatásai is vannak.
Nehezen mérhető, hogy egy gyermek mennyire egészséges, mennyire fitt. Ugyanakkor az iskolákban januártól új mérési rendszert vezetnek be, a már említett Magyar Diáksport Szövetség által kifejlesztett Netfitet. Ennek köszönhetően precíz képet kapunk majd a fiatalok egészségi állapotáról, s látjuk majd, hogy miben kell fejlődniük.
Igen, tudom, ilyenkor mondják a károgók, hogy hiába szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesen éljenek, ha nincs hol sportolniuk. Egyrészt a már említett sportlétesítmény-fejlesztési program nagyszerű eredményeket mutat, másrészt a taoprogramot kihasználva fejlődhettek az egyesületek is. Nem volt másképp Cegléden sem. A városunkban több élvonalbeli szakosztály üzemel, a birkózók és a cselgáncsozók kifejezetten sikeresek. Érdekükben a város erőn felül teljesítve fejlesztette a sportlétesítményeket, de ehhez természetesen szükség volt a kormány támogatására is.
Mindent egybevetve szerencsések vagyunk, mert több dologban is biztosak lehetünk. Az egyik az, hogy vannak sportoló példaképek a fiatalok előtt. Reméljük, hogy a női kézilabda-válogatott is megörvendeztet minket. A másik, hogy tele vagyunk tehetséges sportolókkal, és már abban is biztosak lehetünk, hogy nagy lépéseket teszünk az igazi sportoló nemzetté válás felé. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem