DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): (A képviselő „STOPAKS/PAKSTOP” feliratú pólót visel.) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Urak! Miniszter Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy meghibásodott egy atomreaktor Ukrajnában. Én pont itt voltam az ülésteremben, amikor ennek híre ment, és láttam, hogy még azok a képviselőtársaim is megriadtak, akik amúgy úgy gondolják magukról, hogy atompártiak. Ha hihetünk az ottani hatóságoknak, akkor szerencsére nem keletkezett komolyabb kár. Ha így van, akkor szerencsések vagyunk.
Szerencse. Ennyi és nem több, mert az atomenergia mint olyan, mindig kockázatos és mindig fenyegető. És valahogy az atomenergiát védelmezők reflexei is ugyanúgy működnek. Emlékszünk rá még 1986-ban, a csernobili katasztrófa idején, mint most is, akkor is napok teltek el, amíg érdemi információkhoz jutottunk. Vajon miért van ez így mindig, újra és újra?
Az atomenergia mint olyan nem biztonságos, ezért az LMP álláspontja szerint a paksi bővítést le kell állítani, az orosz hitelt nem szabad felvenni, és haladéktalanul biztosítani kell a teret a megújuló energiaforrásoknak.
Önök azonban valami miatt nagyon ragaszkodnak ehhez a Paks II. projekthez. Azt eddig is tudtuk, hogy önök finoman szólva nem Grál-lovagok, és számtalanszor elmondtuk, hogy az átláthatatlan paksi bővítés a melegágya a korrupciónak. De van itt egy legújabb törvényjavaslat, amit önök benyújtottak, ami gyakorlatilag felér egy beismeréssel. A legújabb Seszták-féle javaslatban önök gyakorlatilag kodifikálták a szabad rablást. Önök azt akarják elérni, hogy ne ismerhessük meg az egyre kétségesebb beruházással kapcsolatban a legalapvetőbb információkat sem. Titkosítanának mindent, ez van kodifikálva a törvényjavaslatban, és az ellenőrzés minden lehetséges formáját meghiúsítanák. Akár a pénzek elköltéséről van szó, akár magáról a beruházásról.
Tisztelt Államtitkár Úr! Önök nagyon megijedtek? Nagyon kell önöknek ez a pénz? Azért lassítsanak egy kicsit, mert nem fészert építenek az udvarban, hanem egy nukleáris projekt kellős közepén vannak, és ebben a szégyenletes javaslatban az is benne van, hogy önök fellazítanák a szakmai követelményeket, és más célra felhasználhatóvá tennék ezt a hitelt. Mivel minden titkos, a pénzek másra is elkölthetőek, gyakorlatilag nem tudnánk meg a projekt során, ha már a rendelkezésre álló pénz felét elköltötték valami másra.
De hogy továbbmenjek, ha ez a javaslat átmegy, akkor abban az is benne van, hogy önök ezt az atomerőművet eladhatják. Mégis kinek szeretnék eladni, tisztelt államtitkár úr? Csak nem az oroszoknak?
Értem én, Aszódi Attila kormánybiztos úr megpróbálta ezt tagadni, de az a példa, amit felhozott, a brit példa tulajdonképpen arról szól, pontosan azt írja le, hogy azok az atomreaktorok külföldi kézen vannak, és jelenlegi ismereteink szerint körülbelül kétszeres árba kerül majd az áram felvásárlása, mint egyébként ami most a szabadpiacon tapasztalható.
Értjük, tehát arról van szó, ha önök ezt megcsinálják, hogy a Roszatom fog kapni extraprofitot a magyar adófizetők pénzéből. Hozzáteszem egyébként, a most pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök úr is arra utalt, hogy ez majd egy olyan szerződés lesz, amiből vissza lehet majd lépni. Kérdem én: milyen feltételekkel? Azt én látom, benne van már a mostani szerződésekben is, hogy az oroszoknak a haja szála nem görbül. De mi, a mi gazdaságunk romokba fog hullani. (L. Simon László: Porba hull.)
Ilyen sokat jelent önöknek Vlagyimir Putyin, és ilyen keveset a magyar nemzet? Kérdezem én, tisztelt államtitkár úr.
Mondjuk, ha önökben már nem bízhatunk, ezt most már világosan látjuk, azért egy dologban még reménykedhetünk, méghozzá a Déli Áramlat meghiúsulása pontosan arra mutat, hogy az oroszok, ha a pillanatnyi érdekük úgy kívánja, homlokegyenest elkezdenek lépéseket tenni. Ehhez képest mi, magyarok, az önök vezette Magyarország menne tovább a lenini úton.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért csinálják ezt? Vegyék észre, hogy önök egy teljesen elhibázott külpolitikát folytatnak, mellette ott van egy teljesen elavult energiapolitika, és közben az ország fuldoklik a korrupcióban! Ez a Seszták-féle törvényjavaslat, amit önök szépen fű alatt itt benyújtottak, az igazából egy botrány. Ez a vakrepülés kezdete. Ha ez megvalósul, soha többet senki nem fogja látni, hogy önök hová teszik a paksi hitelt. Gyakorlatilag nem fogjuk észrevenni, ha önök szétlopják az országot, szétlopják a Paksi Atomerőműre szánt pénzeket.
Van ott még valaki a Fideszben, tisztelt képviselőtársaim, aki felfogja, hogy mihez vezet az, milyen katasztrofális és tragikus következményei lehetnek egy olyan nukleáris projektnek, amiből az tollasodik, aki akar? Mond még valamit önöknek az a szó, hogy „biztonság”? Mégis mire készülnek? Mire jó ez az egész Seszták-féle javaslat? Miért kodifikálták a szabad rablást?
Tisztelt Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politika azt kéri önöktől, hogy azon nyomban vonuljanak ki a paksi bővítés tervéből, mondják fel a szerződéseket, ezt a Seszták-féle törvényjavaslatot azonnal vonják vissza, és végre kezdjenek el XXI. századi kormányként viselkedni, kezdjenek el teret adni az energiatakarékosságnak, a megújulóknak, és gondolkozzanak végre szövetségben, együttműködésben a hagyományos országokkal, az Európai Unióval, aminek már jó ideje a tagja vagyunk. Viselkedjünk európai uniós államként!
Köszönöm. (Taps az LMP soraiban. - Fodor Gábor tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem