DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,

Teljes szövegű keresés

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN,
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd köszönjem meg először is a képviselő úrnak, hogy a sport nemes ügyét idehozta ma e Házba, hiszen ebben az országban, ahol mi élünk, olyan sporthagyományaink vannak, aminek köszönhetően 486 olimpiai érmet szereztek a sportolóink, és bizony mi, magyarok elmondhatjuk önmagukról szerényen, hogy a sportban igenis nagyhatalomnak számítunk.
Ugyanakkor, amiről képviselő úr beszélt, hogy Cegléden milyen sportsikerek vannak, valóan így van, hiszen a dzsúdósok, a birkózók válogatott szinten bizonyítják tudásukat, és nyilván a térség országgyűlési képviselőjeként is büszke lehet azokra a sportolókra, azokra a gyermekekre, akik ceglédiek és Cegléd környékén felnőtt gyermekek.
Mi, szülők, azt hiszem, mindannyian így vagyunk vele - nekem is van három gyermekem - mindannyian keressük, hogy hogyan tudjuk a gyermekeinket fölnevelni értékes emberré, egészséges nemzedékeket fölnevelni rajtuk keresztül.
A sport nagyon jó nevelési eszköz. A sport lehetőséget ad arra, hogy a gyermekeinket értékekre neveljük, egészségesekké neveljük őket fizikailag és szellemileg is. És ahogyan a képviselő úr fogalmazott, sportos nemzetet szeretnénk fölépíteni, sportoló nemzetet szeretnénk kiépíteni, és hozzáteszem, hogy talán még ettől is többet, hiszen nemcsak hogy azt szeretnénk, hogy minden gyermek sportoljon, nemcsak az a célunk, hogy 500 ezer gyermek igazoltan sportoljon klubokban, egyesületekben - ez a szám most 330 ezer -, hanem azt szeretnénk, hogy sportszerű nemzetünk legyen. Sportszerű nemzetünk legyen, hiszen a fair playt magáénak valló, a sport értékét hordozó nemzet igenis sportszerű egymással szemben.
(14.00)
Emberi viszonyainkban, a társadalmi kapcsolatainkban fontos, hogy sportszerűek legyünk. Fontos ez ellenzéki képviselőknek, fontos ez kormánypárti képviselőknek. A sport mindannyiunkat erősít, mindannyiunkat nemesít és gazdagít. A társadalom működéséhez egyfajta kulcs a sport, ezt mindannyian tudjuk, hiszen a sporton keresztül láthatjuk azt, hogy milyen lemaradásaink vannak, láthatjuk azt, hogy Európához képest milyen sportlétesítmé-nyek-beli fejlesztéseket kell megtennünk, hiszen nagyon komoly örökséget hagytak hátra elődeink, lemaradást hagytak hátra sajnos, és ezen is változtatnunk kell.
Hármas célrendszert fogalmaztunk meg a sport területén. Az egyik célunk az, hogy minden gyermek sportoljon Magyarországon, hiszen egy ilyen hagyományokkal bíró ország esetében erre szükségünk van, és ha tényleg komolyan gondoljuk az egészséges nemzedékek felnevelését, akkor a sportot használnunk kell eszközként, egyfajta sajátos varázseszközként is élnünk kell vele.
A másik célunk az volt, és ennek szellemében dolgozunk, hogy minél több versenyt, sportversenyt, világversenyt hozzunk Magyarországra. Ennek köszönhető az, hogy míg, mondjuk, 2009-ben kettő nemzetközi sportverseny volt Magyarországon, ez a szám 2015-ben 41-re emelkedik, tehát 41 világversenyt, világbajnokságot, Európa-bajnokságot, világkupát, Európa-kupát hozunk Magyarországra, hogy a magyar szurkolók itthon szurkolhassanak szeretett sportolóinknak.
A harmadik legfontosabb célkitűzésünk az, hogy igen, szükségünk van sportlétesítményekre. Szükségünk van győri arénára, kézilabdacsarnokokra, kosárlabda-akadémiákra és ehhez szükséges pályákra, futókörökre, turistaházakra, turistautakra, tanuszodákra (Kontrát Károly: Tüskecsarnok.), Tüskecsarnokra - köszönöm Kontrát államtitkár úrnak -, Újbuda újabb ékkövére, így van, hogy minél több gyermek sportolhasson. Azt látjuk, hogy örömmel veszik a gyermekeink, örömmel veszik a sportolók ezeket a döntéseket, hiszen nagyon-nagyon sokan vesznek részt ezeken a versenyeken, és nagyon-nagyon sok családnak okozunk ezen keresztül örömet.
Csak hadd mondjak el két számot! Kosárlabdában az elmúlt három év munkájának köszönhetően 18 ezerrel többen kosárlabdáznak, 18 ezer gyermek, utánpótlás korosztályú igazolt sportolónk van. Óriási eredmény mindez. Remélem, hogy ez a szám tovább fog növekedni. Remélem, hogy azok a programok, azok a szakmai programok, amelyek azt segítik elő, hogy gyermekeink megismerkedjenek akár a kosárlabdával, akár a karatéval, akár a kézilabdával, akár a labdarúgással, minél többen kezdik el és kipróbálják önmagukat a sporton keresztül, hiszen a sporton keresztül nagyon fontos önismereti képességet is tudunk fejleszteni a gyermekeinkben, megismerik saját gyengeségeiket és saját erősségeiket. A sport hozzásegíti őket, hogy egészséges felnőttek legyenek, és megfelelő önismerettel és ezen keresztül önbecsüléssel is rendelkező felnőttek lehessenek.
Úgyhogy ennek a hármas célrendszernek a kereszttüzében dolgozunk. Remélem, hogy képviselő úr ezen felszólalása is tovább segít minket abban, hogy minél többen sportoljanak Magyarországon, minél többen sportszerűen éljenek, és ezen keresztül a magyar nemzet valóban sportoló nemzetté váljon, és a sportszerűséget is magáénak vallja.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem