DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon lírai hangvételűre sikerült, főleg a vége a tisztelt képviselő úr beszédének. Az elején még nem tudtuk, mi jön ki belőle, a közepén olyan volt, mintha a márciusi kortesbeszédét vette volna újra elő, ami akkor már nem jött be, sőt az idén háromszor nem jött be, de újra elhangzott volna, a vége felé pedig mintha már egy MSZP-elnökjelölti beszédet hallottunk volna a tisztelt képviselő úrtól, általánosságokat sorolva nagyon gyorsan egymás mögött. Mi egy-két konkrétumra is kíváncsiak lettünk volna. Bíztunk benne, hogy sok-sok hét után talán most megtudjuk, hogy például Simon Gábor honnan, milyen forrásból fizette be azt a több mint 100 millió forintot, amit az utóbbi időkben valaki a rendelkezésére bocsátott és onnan ki tudta fizetni. De egy dolgot biztosan konkrétan megtudtunk: hogy a képviselő úr néha korán kel, amikor a „Ma reggel”-re ébred.
Ami a gyermekéhezés kérdéskörét érinti, tisztelt képviselő úr, amit önök időről időre rendre előhoznak itt a parlamentben is, és előhozzák más kommunikációjukban is: én szeretném megkérdezni, hogy mekkora a hitelessége az MSZP-nek ebben a kérdésben. Amikor önöktől 2010-ben átvettük a kormányzás lehetőségét, akkor önök 29 milliárd forintot költöttek erre a kérdéskörre, a gyermekek közétkeztetési támogatására, 29 milliárdot, a jövő évi költségvetésben pedig 57 milliárd forint szerepel erre. Kérdezem én, kinek van ebben az esetben nagyobb hitelessége a gyermekek szemébe nézni, kinek van nagyobb lehetősége, vagy ki az, aki inkább tett azért, hogy ezek a szemek ne éhes gyerekszemek legyenek, akik fele annyit költöttek, vagy akik dupla annyit költenek.
Tisztelt Képviselő Úr! Ezek nagyon szép szavak most önöktől. Parlamenti felszólalásaikban nagyon élénken adják ezt itt elő. Csak tudják, amikor önöknek lehetőségük lett volna az igen gombot megnyomni arra, hogy növeljék ezt a tételt, akkor elmulasztották; nem egy évig, hanem nyolc évig. Mi pedig megtettük azt, hogy bár gazdasági válságtól sújtott európai uniós tagállamként nehéz helyzetben volt sokáig a magyar költségvetés, ettől függetlenül a kétszeresére emeltük ezt az összeget.
(13.30)
És ön is nagyon jól tudja, hogy nemcsak az iskolai hónapok során, hanem a nyári időszakban is rekordösszeget fogunk a jövő évben költeni a szociális nyári gyermekétkeztetésre. Ez most már 3 milliárd forintos összeg lesz az idei 2,6-tal szemben, és a tavalyi 2,3-hoz képest ez még nagyobb növekedést jelent.
Amikor önöknek lehetőségük lett volna tenni ez ellen, nem tettek ez ellen, a segélyből élők táborát bővítették, mi pedig a munkából élők táborát bővítettük 400 ezer fővel, és a munkanélküliek táborát csökkentettük 150 ezer fővel. Ez még nincs annyi, mint ahány embert önök munkanélkülivé tettek, hiszen negyedmillióval növelték a munkanélküliek számát Magyarországon. Nekünk ebből már 150 ezret sikerült ledolgoznunk, de azért még elég nagy munka, hogy a szocialista kormányzás összes negatív hatását ki tudjuk küszöbölni. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Hány év kell még?)
És ön is nagyon jól tudja, tisztelt képviselő úr, hogy jövő év szeptember 1-jétől, amikor az óvodáztatás mindenki számára kötelező, onnantól kezdve hároméves kortól minden gyermek napi többszöri és reményeink szerint minél inkább minőségi ételt fog kapni az óvodában, aztán az általános iskolában és a középiskolában. Így minden gyerek számára ez biztosított lesz. Ha utánanézne az adatoknak, ön is nagyon jól tudná, hogy az idei évben 270 ezer gyermeknek teljesen ingyenesen biztosítottuk a napi többszöri étkezést, további 150 ezer gyermek számára pedig kedvezménnyel biztosítottuk, 270 plusz 150 ezer gyermeknek az adófizetők pénzéből pótoltuk ki azt, amit a szüleik nem tudtak vagy nem akartak valamilyen módon megtenni. (Bangóné Borbély Ildikó: Mi az, hogy nem akartak? - Az elnök csenget.) Ezek azok a gyerekek, akik valóban nehéz helyzetben vannak, nekik tudtunk segíteni.
Ugyanakkor nyilván vannak olyan kisgyerekek, akik még nincsenek óvodában, 0 és 3 év között vannak, az ő számukra egy külön ételcsomagprogramot dolgoztunk ki, 29 milliárd forintot fogunk a következő években erre költeni. A rászorulók számára külön operatív program - ez az, amivel próbáljuk ételcsomagként a csecsemőknek és egyébként más okokból is nagyon nehéz helyzetben lévő embereknek az életminőségét javítani, napi többszöri étkezését biztosítani.
De ugyanígy lehetne sorolni, tisztelt képviselő úr, hogy az önöktől megörökölt, igencsak hosszú várólistákat, amit ön utána említett, sikerült rövidítenünk. Ön is tudja talán, bár nem szavazta meg a parlamentben, hogy az idei év első felében 1,5 milliárd forintból 3 ezer fővel csökkentettük ezeknek a várólistáknak a hosszúságát, de az utolsó negyedévben is plusz 1 milliárd forintot szavazott meg a parlament, nyilván nem önök, de a parlament Fidesz-KDNP többsége, pontosan azért, hogy ezeket a várólistákat még 3 ezer fővel rövidebbé tegyük.
Tisztelt Képviselő Úr! Ennek az országnak most már gyarapszik a gazdasága több mint 3 százalékkal, ebben az országban csökken a munkanélküliség, és ez az, ami a szegénységből kivezető utat hosszú távon jelentheti mindenki számára, nem pedig a szocialisták szónoklatai, hanem a Fidesz-KDNP cselekedetei.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás ugyanott: Így van!)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem