DR. ARADSZKI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha jól értettem az ön mondanivalóját, ez három szóban foglalható össze: nem, nem és nem. Mi úgy gondoljuk, hogy a nemekre három igennel válaszolunk: igen, igen, igen.
A magyar energiastratégia 2030-as kitekintéssel 2011-ben került elfogadásra a parlament falai között, amely meghatározza hosszú távon, hogy a magyar energiamix három elemből tevődik össze: az egyik a nukleáris úton előállított energiaforrások, a másik a fosszilis eredetű energiatermelés, a harmadik pedig a megújuló energiatermelés.
E tekintetben oly titkosan készítettük elő a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartására vonatkozó beruházást, hogy az erre vonatkozó orosz-magyar államközi megállapodást titkosan itt, eme ház falai között vitattuk meg.
Szintén titkosan döntöttünk arról is itt, eme ház falai között, hogy az ehhez szükséges finanszírozási megállapodást is megkötheti a magyar állam az orosz féllel szemben.
Ugyancsak azt kell mondanom, hogy titkosan beterjesztettük most a Paks II. törvényt, amely átfogóan szabályozza ennek a folyamatát, amely rögzíti azokat a dolgokat, amelyek egy sikeres projekt-kivitelezéshez szükségesek.
Ugyancsak titkosan döntöttünk arról is, hogy a biztonságosabb munkálatok és a hatósági ellenőrzések jobbá tétele, megerősítése érdekében a Magyar Atomenergia Hivatal külön támogatást kap azért, hogy a Paks II. beruházás törvényi feltételeit, azaz az ellenőrzést, a biztonság szem előtt tartását, a biztonságos munkavégzés feltételeit, a biztonságos üzemeltetés célját minél hatékonyabban és minél jobban tudja ellenőrizni és minél szakszerűbben.
(13.50)
Ugyancsak titkosan ugyan - mondják önök -, de az Európai Uniót is megfelelő módon tájékoztattuk a beruházásról; megfelelő módon tájékoztattuk a kapcsolódó szerződésekről, és megfelelő módon tájékoztattuk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget is.
Hozzá kell tennem azt is, hogy ezeknek a munkálatoknak olyan stabil előzményei is vannak, hogy a jelenleg üzemelő Paksi Atomerőmű Európa legbiztonságosabb atomerőműve. A fukusimai események után több tesztet végeztünk a biztonság tekintetében. Ezek igazolták, hogy Európa egyik legbiztonságosabb, több körben védett üzemegysége az atomenergia-iparnak.
Úgy gondolom, tisztelt képviselő asszony, hogy elsődleges dolgunk egy hosszú távú energiabiztonság megteremtése. E hosszú távú energiabiztonság megteremtéséhez elengedhetetlenül szükséges európai módon, európai uniós kontroll alatt megépíteni a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásához szükséges beruházásokat.
Hasonlóan európai módon készült vagy készül el a brit, az angliai atomerőmű-bővítés; hasonlóan európai módon, orosz beruházó közreműködésével készül el Finnországban az ugyanilyen típusú atomerőmű; hasonlóan európai módon készül el Mohiban ugyancsak orosz típusú atomerőmű, és ugyanezen az úton fogunk mi is elindulni, és ugyanezen az úton tudjuk biztosítani azt az energiabiztonságot, amelyet a magyar társadalom joggal elvár tőlünk és a jövő kormányaitól. Úgy gondolom, hogy ezek a nemek semmi mást nem szolgálnak, csak azt, hogy bizonytalanságban tartsuk a magyar gazdaságot (Dr. Szél Bernadett: Hogy életben tartsuk a gazdaságot!), bizonytalanságban tartsuk a magyar gazdaságot a tekintetben, hogy miképpen tud gazdálkodni, miképpen számíthat a megfelelő színvonalú energiaellátásra, a megfelelő kapacitásokra, mert ennek hiányában, ennek a bizonytalanságnak a fenntartása mentén nem várható el a magyar gazdaság újraiparosítása, nem várható el az a kilábalás, amit a magyar kormány, a Fidesz és KDNP által megalakított magyar kormány célul tűzött ki, hogy több munkahely legyen, biztosabb keresetek legyenek az országban, és megfelelő módon sikerüljön ezt az országot olyan kedvező helyzetbe hozni, amilyenben szerintem a rendszerváltás óta még soha nem volt. (Zaj, közbekiáltások az ellenzék padsoraiban. - Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)
Ehhez szükséges az atomerőmű-beruházás. Ehhez szükséges (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az energiaszolgáltatások szintjének fenntartása. (Dr. Szél Bernadett: Éljenek a ’70-es évek, államtitkár úr! Éljenek a ’70-es évek!) Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem