BANA TIBOR

Teljes szövegű keresés

BANA TIBOR
BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik az ukrán válság témakörében több fórumon is határozottan kifejtette a véleményét. Megtettem ezt a múlt heti COSAC-ülésen, az európai ügyek bizottságainak európai szintű találkozóján is, ahol kifejtettem, hogy az Európai Unió egyoldalúan kezeli az orosz-ukrán konfliktust. Nem tudjuk támogatni és nem tartjuk megfelelőnek az Oroszországgal szembeni szankciókat, mert ezek hazánk számára gazdasági szempontból mindenképpen hátrányosak. És annak is megvolt a kellő megalapozottsága, hogy nem támogattuk sem az Európai Parlamentben, sem itt a Magyar Országgyűlésben az Ukrajnával kötött társulási megállapodást. Több indokot is fel tudnék sorakoztatni. Az egyik legfontosabb az, ahogyan a kisebbségek helyzetét kezeli Ukrajna. A kárpátaljai magyarságot rendkívül hátrányos helyzetben tartja az ottani választási rendszer, és a Jobbik továbbra is határozottan kiáll elszakított testvéreink, így a kárpátaljai magyarság autonómiatörekvései mellett is.
Az Iszlám Állam fenyegetését mi is látjuk, és a keresztények üldözésével szemben természetesen felemeljük a szavunkat, de azért itt látni kell az Amerikai Egyesült Államok felelősségét, ezt nem lehet elkendőzni. Mi a magunk részéről nem tudunk támogatni olyan NATO-missziókban való részvételt, amely nem szolgálja Magyarország érdekeit.
S még néhány gondolatot szentelnék az energiabiztonság kérdéskörére. Itt is nagyon markáns állásponton állunk. Azt mondjuk, hogy alternatív gázvezetékre van szükség, hiszen a szállítási útvonal diverzifikációja rendkívül fontos lenne hazánk gázellátását biztosítandó, az ukrajnai helyzet alakulásától függetlenül. Erre minél több irányból lehetőséget kellene biztosítani. Az ilyen irányú javaslatainkat is megtettük a közelmúltban.
Összességében pedig úgy értékeljük, hogy bár bizonyos elmozdulások történtek a külpolitikában, de sajnos még mindig nem sikerült kitörnie a magyar külpolitikának az egyoldalú euroatlanti függés zsákutcájából. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem