DR. TÓTH BERTALAN

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy említettem a kisebbségi vélemény ismertetésénél, most a törvényről általában szeretnék néhány gondolatot elmondani.
A törvényjavaslat jogharmonizációs kötelezettség teljesítését célzó módosító javaslatai támogathatóak, figyelemre méltó azonban a törvény azon módosítása, amely alapján a szanálási eljárás során hozott szanálási hatósági intézkedés vagy a szanálási hatóság kötelezése szerint foganatosított társasági határozat, illetve a társasági határozat végrehajtására kötött szerződés értelmében a szerző harmadik fél jogait és kötelezettségeit nem érinti, ha a bíróság a szanálási hatóság vagy az intézmény határozatát hatályon kívül helyezi vagy megváltoztatja. A módosításban új elem, hogy az kiterjed a társasági határozatra is, illetve az vonatkozik a bíróság által történő megváltoztatásra is.
Tekintettel arra, hogy a kormány többször kinyilvánította azt a szándékát, hogy a hazai bankszektor tulajdonosi szerkezetének állami eszközökkel is történő megváltoztatását szeretné elérni, valamint arra is figyelemmel, hogy az elmúlt hetekben a Magyar Nemzeti Bank mint szanálási hatóság több alkalommal is intézkedett, ezen rendelkezéssel az Orbán-kormány könnyebben lesz képes megvédeni az általa előállítani kívánt tulajdonosi szerkezetet, még ha utóbb kártérítést is kellene fizetni az adófizetői pénzekből a törvénytelen szanálási hatósági intézkedés miatt.
Ugyancsak figyelemre méltó a szanálási alap bevételeiből fedezhető működési kiadások kérdésköre is, hiszen a működéssel közvetlen összefüggő költségekre lehet felhasználni a szanálási alapban lévő összegeket, ugyanakkor a törvényjavaslat nem rendelkezik ezeknek a részletes köréről. Tekintettel arra, hogy az alap feltehetően valódi célja a nagyobb bankok befizetéseiből feltőkésíteni a kormány által támogatandónak ítélt szervezeteket, előfordulhat, hogy egyéb szervezeteket is így akar majd forráshoz juttatni a kormány, hiszen ebből például kommunikációs kiadások is fizethetők.
Az MSZP a törvényjavaslat elfogadását annak jogharmonizációs célú és támogatandó módosításai ellenére nem tudja támogatni, mivel nem kívánunk asszisztálni a hazai bankszektor tulajdonosi szerkezetének mesterséges állami beavatkozások útján történő megváltoztatásához. Köszönöm szépen. (Dr. Legény Zsolt tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem