KISS LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

KISS LÁSZLÓ,
KISS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is nagyon örülök Petneházy Attila képviselőtársam és államtitkár úr felszólalásának, mert úgy látszik, hogy sem államtitkár úr, sem pedig képviselőtársam végre nem kérdőjelezi meg azoknak a képviselőknek a nemzeti elkötelezettségét és jobbító szándékát, akik itt ülnek a soraink között. Az előző néhány órás vita alapján azt tudom mondani, hogy mindkettőjük hozzászólása üde színfoltja volt ennek a mai napnak, ezért szeretném is egyébként, ha mind a kettőjük szellemisége a következő három és fél évben ráragadna a magyar parlamentre, ez mindenkinek hasznos lenne, merthogy itt olyan emberek dolgoznak ebben a Házban, akik véleménykülönbségük ellenére is a magyar nemzetért, a magyar nemzet egészéért szeretnének dolgozni.
Valóban, egyet kell hogy értsek Petneházy képviselőtársammal, az a helyzet, hogy amikor a nemzetünkről vagy nemzetünk szimbólumairól esik szó, akkor mindig, mindenkinek azért egy kicsit máshogy dobban a szívünk. Éppen ezért örültünk volna annak, hogyha lehetőséget kapnak a frakciók arra, hogy ezen előterjesztésben részt vegyenek, merthogy valóban arról van szó, hogy nemzetközi elkötelezettségünk összekovácsol itt bennünket, és arról van szó, hogy az ilyen szimbolikus javaslatok teremthetnének arra lehetőséget, hogy a frakciók közösen működjenek közre ennek a kidolgozásában. Ez itt nem történt meg, ilyenfajta együttgondolkodásra az előterjesztés kapcsán, úgy tűnik, hogy igény nem volt, ezt, ha tetszik, akkor kritikaként hadd fogalmazzam meg önök számára.
Annak örülök, hogy az előterjesztésben a március 23-a kapcsán elmozdulás történt, azt kell mondjam, hogy egyetértek az előterjesztővel abban, hogy itt a dátum változtatására van szükség. Tudják, az a baj ezekkel a történelmi dátumokkal - nem kritizálva az előterjesztő szándékait -, hogy sajnos a magyar nemzet XX. századi történelme meg Európa XX. századi történelme is olyan volt, hogy mindenre lehet sajnos rossz példákat is találni. Ez a március 23-ai dátum - nem vitatva azt, hogy egy fontos mérföldköve a ’48-as forradalom és szabadságharcunk éveinek - áthallásos volt, az olasz fasiszta mozgalom megalapítása vagy a felhatalmazási törvény miatt.
(15.40)
Nagyon örülök neki, hogy nem ezen áthallások miatt, hanem másik nemzettel való kiváló kapcsolatunk erősítése okán is, de az előterjesztő elmozdult ebből a szándékból. Az MSZP azt javasolta és javasolja, hogy március 15-e legyen ez a nap, amikor megemlékezünk a magyar zászló és címer napjáról, de azt gondolom, hogy a Nemzeti összetartozás bizottságában ezt a vitát majd, amit ez a két módosító javaslat generálni fog, szerintem fogják tudni rendezni, mert én nem látok olyan tartalmi különbséget az előterjesztő által ismertetett dátum és az MSZP március 15-i dátuma között, amit ne lehetne áthidalni. Mi magunk is azt gondoljuk, hogy a március 15-i ünneprendszer az, amihez ezt a zászló és címer napját beillesztve méltóképpen meg tudjuk ünnepelni. Mindenképpen fontos, hogy ezt a napot közösen és méltó keretek között ünnepeljék meg a polgárok, és amikor a méltó keretről emlékezünk meg, akkor lehet azt mondani, hogy március 15-e és eköré kapcsolódva van a helye ennek a méltó ünneplésnek. Azt gondolom tehát, hogy a bizottsági ülésen lefolytatva ezt a vitát, szerintem termékeny és hasznos módon, bízom benne, megegyezésre fogunk jutni, és a Magyar Szocialista Párt tudja támogatni ezt a javaslatot.
A magyar zászló színei az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálják. Úgy gondolom, hogy erős Magyarország akkor van, ha a felelős kormány azért dolgozik, hogy 4 millió létminimum alatt élő ember ne legyen. Hűség: a mindenkori kormánynak, felelős kormánynak fontos abban, hogy a Magyarország érdekeit akár az integrációban is erősen, a nemzet érdekeit erősen érvényesítse. Remény: azt kell mondanom, egy országnak reményt kell adnia, és itt szólok arról, amiről itt a képviselőtársaim órákon keresztül vitatkoztak, hogy bizony a remény dolgában rosszul teljesít az ország akkor, amikor az állampolgárok százezrei hagyják el ezt az országot.
Ha tehát a magyar zászló színeire és címerére gondolunk, a piros, a fehér és a zöld, az erő, a hűség és a remény szimbolisztikájára, akkor hadd hívjam fel a kormány és a tisztelt képviselőtársam figyelmét arra, hogy tartalommal is töltsük fel ezeket a színeket. A magyar kormány erőt, hűséget és reményt sugározzon, illetve nyújtson a polgárainak, ha és amennyiben ilyen politikát folytat, akkor nemcsak ezt a javaslatot, hanem ezt a politikát a Szocialista Párt fogja tudni támogatni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem