SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kettő sajtóhír a múlt hétről, ami felkeltette az érdeklődésemet, és gondoltam, hátha a kormánnyal eszmét cserélhetünk erről, hogy hogy is van ez.
Az első: Orbán Viktor miniszterelnök úr a Handelsblatt napilapnak azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak érdeke fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet, hiszen minél nagyobb a profit, annyival több adót fognak fizetni Magyarországon. Ez volt az első hír.
A második hír pedig nyilvánvalóan nagyobb sajtónyilvánosságot kapott, ez pedig arról szólt, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által korábban közöltekkel - mikor 1,2 milliárd forintot jelentett be az Audi-gyár támogatására - ellentétben, mint kiderült az Európai Bizottság holnapjáról, valójában 40 milliárd forintos támogatást nyújtott ezekhez a munkahelyteremtő beruházásokhoz.
Mindez azért keltette fel az érdeklődésemet, mert 2007 folyamán ezek a multivállalatok évi 1000 milliárdos, tehát 917 milliárdos támogatást kaptak, a Fidesz-frakció akkori tiltakozása ellenére, amivel, azt hiszem, a társadalom többsége jócskán egyetértett, és támogatta azt, hogy semmiképpen ne legyen ez a felfordított helyzet, hogy miközben 917 milliárd kormányzati támogatás megy multiknak, a hazai kis- és középvállalkozói szektornak ugyanabban az évben 370 milliárdot adtak, tehát körülbelül az egyharmadát.
A megdöbbenésünk alapja az, hogy az a kormány, amely azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozói szektort fogja támogatni, ezen mit sem változtatott, és gyakorlatilag kormányokon átívelően ugyanezt a tendenciát tapasztalhatjuk. Az Opel 2011-ben 5,5 milliárd forintot kapott, az Audi - mint kiderült - a 11,2 helyett 40 milliárdot, a Mercedes 22,2 milliárdot, a Hankook még 2007-ben 16 milliárdot, plusz utána 2013-ban - hogy kormányokon átívelő legyen ez is - még 18 milliárdot, és az Apollo Tyres 29 milliárdot az elmúlt időszakban.
Mindez egyértelműen rámutat arra, hogy azt a tendenciát, amit korábban ígért a kormány, hogy majd a hazai vállalkozások jutnak piaci előnyhöz, nemhogy nem valósítja meg, hanem gyakorlatilag egy álszent politikát folytat, hiszen ez a profit, amit a miniszterelnök úr bejelentett, azt kell látni, hogy teljes mértékben kimegy az országból. 2010 óta - a GKI novemberi adatai szerint - 1,3 milliárd euró, vagyis 430 milliárd forint volt az, amit ezek kivittek az országból, mert a profitot nem fektetik be újra. Nem az van, hogy magasan kvalifikált, jól fizetett munkahelyeket tartanak fenn vidéki térségekben, hanem profitra törekednek, nem tartják be a munkavállalói jogokat, megpróbálják a legolcsóbban, különböző emberkereskedő, munkahely-kölcsönző cégeken keresztül elérni a foglalkoztatást, és ebből adódóan nem jönnek be azok a társadalmi hasznok, amelyeket a kormányzat folyamatosan ígért.
Véleményünk szerint nem az a fontos, hogy a multik nagy profitot teremtsenek, hanem az lenne a fontos, hogy helyben, tisztességesen megfizessék a munkavállalóikat, betartsák a munkaügyi normákat, és mindez a fejlesztés beilleszkedjen a helyi gazdaságba, környezet- és emberbarát módon termeljenek. De mindezt nem látjuk megvalósulni. És a kormány nem azt teszi, hogy elszedi tőlük a tisztességtelenül megszerzett profitot - a múlt hét folyamán arról vitáztunk néhányan itt a parlamentben, hogy a nagy kereskedelmi láncokat 50 milliárd fölött azért kell különadóval sújtani, hogy elvegyék a le nem adózott jövedelmet, amit kimenekítenek -, hanem azt látjuk, hogy ugyanezeknek a multiknak az azt jócskán meghaladó sokszorosát adják oda támogatásként, legfeljebb nem annak adják oda, hanem egy másik multinak, de teljes mértékben odaadják ezt a pénzt másoknak.
Gyakorlatilag azért aggasztó ez, mert teljes mértékben azt vártuk volna el, és minden kommunikációban az jelent meg, hogy ettől eltérő szakpolitikát fog folytatni a gazdaságfejlesztés, a kis- és középvállalkozások felé fog menni a kormány, sőt a kormány saját magát kötelezte arra, hogy munkahelyenként 5 millió forintban maximalizálja az egy munkahely teremtésére fordítható támogatást. De ezt ezekben az adott esetekben, amik az elmúlt időszakban voltak, minden esetben túllépte. Nem értjük ezt a tendenciát. Ha ez egy annyira jó gazdaságpolitika, akkor miért kell dugdosni a pénzeket? Miért az Európai Bizottságnak kell kideríteni azt, hogy valójában mennyi támogatást adtak az Audinak?
(13.10)
Miért nem lehet nyíltan felvállalni? Ha a kis- és középvállalkozásokat akarják támogatni, akkor miért kell az MSZP-kormányok arányát fenntartva, harmadannyi támogatást adni a magyar kis- és középvállalkozásoknak, miközben a magyar gazdasági szektorban foglalkoztatottak potenciáljának továbbra is 80 százalékát ez a magyar kézben lévő kis- és középvállalkozói szektor biztosítja? És ehhez képest nyilvánvalóan a támogatások jelentős része pedig olyan cégekhez jut el, amelyek profitként kiviszik az országból ezt a pénzt, és mint kiderült ebből az Orbán Viktor miniszterelnök úr által tett nyilatkozatból, önök szerint a kormánynak még érdeke is fűződik ehhez. Nem értjük, hogy hogy van ez.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem