KEPLI LAJOS

Teljes szövegű keresés

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Magyarországnak bizony szüksége van megújuló energiákra. Szüksége van a nap-, a földhő- és a vízenergiára, de bizony szüksége van az atomenergiára is. A Jobbik mindig ezen a következetes állásponton volt, és ellentétben a többi ellenzéki párttal, mi azt valljuk, hogy a kettő nemhogy ellentétes egymással, hanem bizony kiegészíti és igényli egymást. Ugyanis a megújuló energiák elterjedéséhez szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárási körülményektől függetlenül is biztosítják Magyarország energiaellátását, az ellátás stabilitását és egyben lehetőséget adnak arra, hogy kiszabályozzák a megújuló energiákból érkező elektromosáram-mennyiséget. Ezért nyugodt szívvel mondtunk igent a Paksi Atomerőmű új blokkjainak megépítésére, a bővítéssel kapcsolatos nemzetközi szerződést nyugodt szívvel hagytuk jóvá.
Azonban nem vagyunk ennyire nyugodtak ennek a pénzügyi keretmegállapodásnak a zárószavazásakor. A Jobbik ugyanis másként képzelte el a pénzügyi megoldást, amelyről Volner János képviselőtársam beszélt vezérszónoklatában, illetve sajtótájékoztatóján is, hogy tudniillik miként lehetne magyarországi forrásokkal, a magyar bankbetétállomány felhasználásával, egy garantált hozamú állampapír-kibocsátással ezt a kérdést megoldani anélkül, hogy külföldi hitelt venne fel az ország és különösebben növelné az államadósságot vagy ilyen teherrel sújtaná az egyébként is agyonterhelt állami költségvetést.
A Jobbikot érte az a vád az európai parlamenti választási kampányban többször is, hogy kinek az érdekeit szolgálja. Egyértelműen bebizonyosodott már akkor is és most is bebizonyosodik, hogy a Jobbik az egyetlen, aki igazán a nemzeti érdekeket szolgálja ebben a kérdésben is, hiszen nyilvánvalóan nem mi voltunk azok, akik konspiratív céllal orosz politikusokkal találkoztak és egy tízmillió eurós (sic!) szerződést írtak alá Magyarország eladósításának növelésére. Kizárólag magyar nemzeti érdekeket szolgáltunk ezzel a javaslatunkkal is, amelyet Volner János képviselőtársam beterjesztett, és akkor is kizárólag a magyar nemzeti érdekeket fogjuk szem előtt tartani, amikor tartózkodással fogunk szavazni ennek a pénzügyi keretmegállapodásnak a zárószavazásán, hiszen a pénzügyi megoldást nem tudjuk elfogadni, ellenben a Paksi Atomerőmű bővítésére, az új blokkok megépítésére álláspontunk szerint szükség van.
A Magyar Szocialista Párt felszólaló képviselője beszélt egy eseti bizottság felállításáról, amelyben egyébként egyetértettünk, hiszen a Jobbik részéről már februárban Balczó Zoltánnal ketten tartott sajtótájékoztatónkon bejelentettük, hogy szükség volna egy adott esetben ciklusokon átívelő eseti bizottság felállítására, amely végigkíséri a beruházást és ennek a tízmillió eurós szerződésnek a lebonyolítását ellenőrzi a legfőbb népképviseleti szerv, a parlament által. Azonban az a mód, ahogy a Magyar Szocialista Párt beterjesztette ezt a javaslatot, minket legfinomabban szólva is megdöbbentett, hiszen az ő javaslatuk szerint nemcsak hogy kormánypárti többségű lenne ez az eseti bizottság, de még a bizottság elnökét is a kormánypártok adnák. Erre mondtuk mi azt a közelmúltban megtartott sajtótájékoztatón, hogy itt is látszik, hogy az elmúlt 24 év kormánypártjainak az érdekei összeérnek, mert hogyan lehetne egy tízmillió eurós kormányzati beruházást a kormánypártok ellenőrzésére bízni, kecskére a káposztát. Kizárólag ellenzéki vezetésű eseti vagy vizsgálóbizottság képzelhető el e tekintetben. A józan ész logikája is ezt diktálja.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezért mi nem tudunk egy olyan javaslatot elfogadni, ahol a kormánypártok ellenőrzik saját magukat, hogy hogyan költik el ezt a tízmillió eurót. Ugyanis mi tényleg nagyon fontosnak tartjuk, hogy az a 40 százalék, amely elméletileg majd magyar vállalkozásoknál fog landolni, valóban magyar kis- és középvállalkozásoknál és ne valamely Közgép- vagy Simicska-érdekeltségnél landoljon.
Az is szóba került, hogy a civil szervezetek bővebb információt kapjanak a beruházásról, ezért is szükség van erre az eseti bizottságra. De ha egyszer benne van az eseti bizottság felállítását kezdeményező határozati javaslatban, hogy a bizottság tagjai kizárólag C típusú nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkező képviselők lehetnek, akkor hogyan akarjuk oda a civil szervezetek képviselőit beengedni? Egyébként nagyon helyesen van benne, és ezt mi is annak idején így kezdeményeztük, mert valóban vannak ezeknek a szerződéseknek olyan pontjai, amelyek államtitkot rejtenek, igénylik, hogy ilyen minősítéssel rendelkező képviselők vegyenek részt a bizottság ülésén.
Mi természetesen azt tartjuk követendőnek, hogy ellenzéki vezetésű bizottság legyen. Azt is kimondom, hogy olyan ellenzéki vezetésű bizottság, amely párt vagy frakció az elmúlt 24 év kormányzásával vagy Pakssal kapcsolatos mutyijaiban, ügyleteiben nem érintett, nem vett részt, nem zsarolható, nem utasítható és nem fogható. Tehát gyakorlatilag, ha a megfelelő támogatottsággal rendelkező pártokat nézzük, akkor kizárólag a Jobbik az egyetlen ilyen párt, aki e tekintetben szóba jöhet. (Közbeszólás: Biztos?) A bizottság felállítását tehát támogatjuk, és a jövőben is támogatni fogjuk ezzel a módosítással, hogy természetesen a kormánypárti vezetést nem tartjuk elfogadhatónak.
Összefoglalva azt mondhatom, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom az atomenergia használatát - mint egy szükségszerű helyzetet - Magyarországon a jövőben is támogatni fogja, azonban küzdünk azért, hogy emellett a megújuló energiák minél nagyobb mértékben teret nyerjenek és elterjedjenek, természetesen szakmai megalapozottsággal és nem olyan széllelbélelt módon, mint ahogy bizonyos ellenzéki frakciók vagy képviselők ezt teszik. Azt gondolom, a tartózkodás az a szavazat, amely kifejezi azt a szakmai álláspontot, hogy Paks bővítésére szükség van.
Azonban mi letettünk egy olyan módosító javaslatot az asztalra, amelyet illett volna megfontolni a kormánypártoknak.
A Jobbik ezt az anyagi finanszírozási megoldást követné, amit az elején vázoltam, ismertettem. Így gyakorlatilag Paks bővítése mellett, de a finanszírozásra vonatkozó ezen szerződés ellenében tartózkodó szavazattal fogjuk ezt honorálni.
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem