BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem még egyszer szót, mert a vitában elhangzott egy szerintem téves okfejtés, nevezetesen az, hogy a forint árfolyama ebben a problémahalmazban nem játszik szerepet. Ez egészen egyszerűen tévedés.
Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a forint egy hibás gazdaságpolitika következtében ma annyira gyenge, hogy több mint 310 forintot kell fizetni egy euróért, annyira gyenge, hogy több mint 250 forintot kell fizetni egy svájci frankért. A devizaalapú hiteleknél az árfolyamkockázatról beszéltünk évekig, hogy ez volt a fő gond a hitel felvételekor, és az árfolyamveszteség okozta a megélhetési problémát családok százezreinél, sodorta veszélybe ingóságaikat és ingatlanjukat. Alapvetően téves az a nézet, ami a forintot sorsára hagyná, akár a kormánypártok fogalmazzák meg, akár a Lehet Más a Politika képviselői fogalmazzák meg ezt a nézetet.
A kormánynak van köze a forinthoz, van köze és eszköze is rá. Olyan költségvetési és a jegybankkal közösen olyan pénzügypolitikát kell folytatni, ami nem hagyja sorsára a forintot. Ha a forint ugyanolyan erős lenne, mint ahogy egyébként az utolsó szocialista kormányzás során átadtuk önöknek, akkor a problémák több mint 90 százaléka ma nem állna fenn, és családok százezrei nem nyögnék ennek a terheit.
Ehhez képest amit a törvényjavaslat orvosol, az csak egy pici szelete a problémahalmaznak. Igaz, azt orvosolja, ezért a törvényjavaslatot támogatjuk, de változatlanul fenntartjuk, hogy forinterősítő lépésre van szükség, a kormány, a parlament nem hagyhatja magára a forintot és rajta keresztül családok százezreit. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem