KÓSA LAJOS

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Hajdú-Bét-cégcsoport az ország legnagyobb baromfi-feldolgozója volt; még 1999-2000-ben is az akkori Orbán-kormány másfélmilliárdos támogatási programot szavazott meg neki, aminek keretében bizonyos feldolgozói láncokat újítottak fel, az üzemi szennyvíztisztítót újították fel. Úgy tűnt, hogy a Hajdú-Bét az egy olyan vállalkozás, amelyik minden piaci nehézség dacára a hazai baromfi-feldolgozás zászlóshajójaként megállja a piaci versenyben a helyét.
Aztán jött '99-ben a Wallis-cégcsoport, amely az akkor már eladósodott Hajdú-Bétnek lett tulajdonosa. És onnantól kezdve - tudjuk, 2000-től Bajnai Gordon a Wallis-cégcsoport vezetője -, 2000-től kezdődően a Wallis-cégcsoport olyan üzletpolitikát valósított meg a Hajdú-Bétben, amely odavezetett, hogy 2003-ra a Hajdú-Bét már alig fizette a beszállítóit; a libát elvitte, csak nem fizette ki a kistermelőknek a pénzt a libákért. Megjegyzem, ha a boltban valaki elviszi az árut, de nem fizeti ki, azt azonnal lefogja a rendőr, és úgy hívjuk, hogy tolvaj.
Ugyanakkor a Wallis a 2003. évtől folyamatosan felkészült arra, hogy kiszivattyúzza a pénzt a Hajdú-Béttől.
Csak az érdekesség kedvéért két adat. 2003. december 8-án tartott a Hajdú-Bét közgyűlést, amelyben a részvényesek ellenszavazat nélkül megszavaztak a Wallisnak egy 180 millió forintos kölcsönt. Értik, a súlyosan eladósodott Hajdú-Bét a saját tulajdonosának - amely az ingatlanvállalkozásai nyereségéből fürdött a pénzben - adott kölcsön 180 millió forintot. Továbbá 300 millió forintos hitelkeretet is megszavaztak ugyanezen a közgyűlésen. (Soltész Miklós: Szégyen!) Továbbá ugyanezen a közgyűlésen döntöttek arról, hogy az ingatlanvagyon egy részét eladják.
Ezeken a szerződéseken Bajnai Gordon neve szerepel aláíróként. (Közbeszólások a KDNP soraiból: Szégyen!) Tehát az a mondat, hogy Bajnai Gordon mit sem tudott a Hajdú-Bétben folyó dolgokról, szemenszedett hazugság. (Pálffy István: Szégyen!)
Ugyancsak a vagyonátmentést szolgálhatta az a szerződés, amelyben a Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelést játszott át a Wallisnak. Tehát átadta azt a pénzt a Wallisnak, ami neki járt volna jogosan, miközben a beszállítókat már nem fizette.
Ezért több száz család ment tönkre, több tucatnyian lettek öngyilkosok. Kisvállalkozók, tönkrement családok, tönkrement egzisztenciák - mindez a Wallis lelkén szárad. Mit kíván a kormány tenni ezen családok érdekében? (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem