DR. GAUDI-NAGY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS
DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Ez a vitaszakasz szerintem sokkal rövidebb lesz, és mindjárt azzal kezdeném, hogy itt három módosító javaslatomról van szó. Abból egy tekintetében körvonalazódni látszik egy megállapodás, hiszen az alkotmányügyi bizottságban a kormánypárti képviselők támogatásukról biztosították.
Nevezetesen arról van szó, hogy ki kell zárni a semmisségi eljárások lefolytatásából azokat a bírókat, azokat a bírói tanácsokat, aki, amelyek első fokon maguk ezeket a döntéseket hozták, akár úgy, hogy jóhiszeműen, de nem alaposan eljárva nem vizsgálták meg kellően ezeket a rendőri jelentéseket, vallomásokat, és elfogadták őket kétséget kizáró bizonyítékként, vagy azért, mert tulajdonképpen ők maguk is átlépték azt a szakmai zsinórmértéket, amit egyébként sajnos abban az időszakban megtettek bírák. Tehát az 5. ajánlási pontban levő módosító javaslat azt célozza, amelyet most már egy kapcsolódó módosító javaslattal láttam el, hogy ne csak az elsőfokú, hanem az összes fokon eljárt bírákra vonatkozzon; magyarul azok a bírák, azok a bírói tanácsok legyenek kizárva a semmisségi eljárások lefolytatásából, akik korábban az alapügyben eljártak. Azt gondolom, ez különösebb vitát nem kell hogy gerjesszen, és ha ez támogatást nyer, akkor bízom benne, hogy a többi, eddig még támogatást nem kapott módosító javaslat is megérhet arra, hogy támogassák.
A másik kettő pedig az első fokon eljárt bíróság fogalmát elsőfokú bíróságra célozza módosítani. Igazából itt érdemi különbségről nincs szó, ez a megfogalmazás álláspontom szerint jobban illeszkedik a büntetőeljárási törvény megfogalmazásaihoz. De a fő javaslat mindenképpen az 5. pontban szerepel, és kérem, hogy ezt a kapcsolódó módosító javaslattal előterjesztett módosítást éppen ezért támogassák.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem