TALABÉR MÁRTA

Teljes szövegű keresés

TALABÉR MÁRTA
TALABÉR MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én a közéleti szerepvállalás egy másik színteréről szeretnék beszélni, nem elsősorban a parlamentről, mert azt gondolom, hogy a nők közéleti szerepvállalása nem a parlamentben kell hogy elkezdődjön, hanem egyfelől a különböző civil szervezetekben, illetve a településeken. Ha vidékről nézzük ezt a témát, akkor azt gondolom, hogy sokkal jobban állunk, mint azt sokan szeretnék hinni. Elsősorban a saját tapasztalataimról szeretnék beszélni. Én nem vagyok kvótanő, és nem bánom, hogy egy hosszú utat kellett végigjárnom ahhoz, hogy parlamenti képviselő lehessek, és a parlamenti képviselővé választásom előtt 12 éven keresztül települési képviselőként, illetve megyei közgyűlési tagként, valamint alelnökként nagyon sok mindent megtanulhattam a politikáról.
Jelenleg Várpalotán vagyok polgármester, ahol a 12 fős testületben négy női képviselő van, ebből hárman a Fidesz-frakció tagjai. Korábban a megyegyűlésben a 23 fős Fidesz-frakciónak 6 női tagja volt. Azt gondolom, hogy ha ezeket az arányokat nézzük, akkor ezek jóval felette vannak a mostani átlagnak, amit a hölgyek képviseletéről elmondhatunk. Emellett kistérségben is tevékenykedem, illetve egyéni országgyűlési képviselő vagyok. A választókörzetemben 24 település van. A 24 településből 11-ben van női polgármester, a kistérségben pedig, amelyet szintén vezetek, több a női polgármester, mint a férfi. Tehát én azt gondolom, hogy a nők lehetőséget kapnak, és ezekkel a lehetőségekkel élnek is, mert elindulnak, megválasztják őket. Nagyon sok hölgyet bátorítottam azok közül, akik a különböző kampányok során támogattak, a választásomat segítették. Közülük jó néhányat helyi képviselővé, illetve polgármesterré is választottak, és nagyon jól végzik a munkájukat, mert van, akit azóta újraválasztottak.
Karácsony Gergely beszélt arról, hogy a nők megválasztási esélye gyakorlatilag azonos a férfiakéval. Azt gondolom, hogy 2010-ben e tekintetben tabuk dőltek meg. Kilenc hölgy nyert egyéni választókerületben mandátumot, mind a kilencen a Fidesz színeiben nyertük ezt el, ketten első körben, heten második körben, azonban egyvalami szinte azonos volt ennél a kilenc hölgynél: hogy majdnem mindannyian alapvetően baloldalinak elkönyvelt körzetekben nyertünk. Tehát ez azt is jelenti, hogy valóban úgymond az egyéni induló szempontjából nehezebbnek tartott körzeteket is meg tudnak nyerni hölgyek. E tekintetben tehát nem lehet a jövőben érvként felhozni azt, hogy valakit azért ne jelöljenek képviselőjelöltnek, mert nem fogja tudni megnyerni az adott körzetet vagy települést, mert 2010 erre rácáfolt.
Érdekes dolgok hangzottak el az eddigi vitában, és ezekre szeretnék is néhány esetben reagálni. Elég nagy különbség volt Bertha Szilvia, illetve Morvai Krisztina hozzászólása között. Bertha Szilvia mintha teljesen felülírta volna a Morvai Krisztina által elmondottakat, akiről ha valaki nem tudja, hogy a Jobbik színeiben mondja el, amit mond, akkor inkább tartotta volna egy LMP-s vezérszónoklat részének az általa elmondottak jó részét, de azt gondolom, hogy a gyökereit ő sem tudja teljes mértékben elvágni.
Ertsey Katalin azt mondta, hogy nem rátermettnek, hanem alkalmasnak és felkészültnek kell lenni. Azt gondolom, nagyon fontos a rátermettség, és szerintem az egy jó kifejezés, mert aki egyéni mandátumért küzd, ott nagyon nehéz helyzetek alakulnak ki, és talán erre utalt Pálffy képviselő úr is a felszólalásában. Tehát kell egyfajta lelki ráhangolódás arra a küzdelemre, ami mondjuk, egy egyéni mandátumért folytatott harcban szükségeltetik. Tehát nagyon fontos, hogy valaki felkészült legyen, nagyon fontos, hogy valaki jól tudjon vitatkozni különböző témákról, de amikor a mindennapokban meg kell küzdeni és el kell menni kampányolni, ez nem feltétlenül elegendő, szerintem ettől még önmagában senkit nem fognak országgyűlési képviselővé választani.
(12.00)
Volt egy érdekes plakátkampány a tavalyi esztendőben. Nem tudom, hányan figyeltek fel a jelenlévők közül, én elég sokat közlekedem autóval, úgyhogy sokszor szembeötlő volt ez a plakátkampány. Ami úgy elgondolkodtatott, hogy egy ismert médiaszemélyiség - férfiemberről van szó - majdnem teljesen meztelen fotója, illetve egy ismert filozófus számomra nem túl vonzó megjelenése mennyire fogja ösztönözni a hölgyeket arra, hogy elkezdjenek politizálni. Én magamban azt szűrtem le, hogy szerintem többen riadnak meg, semmint kedvet kapjanak.
Úgyhogy szerintem, ha a jövőben bármilyen szervezet ilyen jellegű kampányba kezd, akkor lehet hogy vonzóbb képi megjelenést kellene nyújtani, hogy a nők, hölgyek úgy gondolják, hogy nekik érdemes belevágni és elkezdeni politizálni. De alapvetően pedig, ha a parlamentről beszélünk, akkor azt gondolom, hogy a legnagyobb felelőssége itt a pártoknak van, amelyek egyébként nagyon sok nőt tudhatnak a tagjaik között. Szerintem ez mindegyik pártra egyaránt jellemző. És az, hogy többen legyünk, az pedig egy szemléletváltás eredménye lehet, amit elsősorban a férfi képviselőtársaink esetében kell elérni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok, szórványos taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem