ERTSEY KATALIN

Teljes szövegű keresés

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Úgy látszik, további félreértések tisztázására van szükség. Folyamatosan arról beszélünk, nemcsak ebben a vitában, hanem más olyan vitákban, amelyeket próbálunk generálni itt a Házban, a férfiak és a nők munkamegosztásáról, folyton arról beszélünk, hogy vagy egy nő áll egy sikeres férfi mögött, vagy forradalmi módon fordítva. Nem, kérem, óriási tévedés! A világban a munkaszervezés arra irányul, hogy megváltoztassuk azt az egyenlő arányú terhelést, amely pillanatnyilag nem létezik - bocsánat, belezavarodtam. Tehát a modern munkaszervezés azt követeli és a válság erre ráerősített, hogy egyszerre mindkét fél munkaterheit rugalmasítsuk az otthonon kívül, és az otthonon belül pedig az eloszlását javítsuk.
Tehát félreértés abban gondolkodni, hogy immár nem a nők állnak a férfiak mögött, hanem ezt változtassuk meg. Nem! A modern európai gondolkodásnak megfelelően a fiatal férfiak generációi ma már úgy nőnek fel, hogy egyszerre akarnak rugalmasabban dolgozni, és egyszerre akarnak otthon jobban részt venni a munkamegosztásban.
(13.30)
A tettek és szavak különbségéről jól beszél ez a mai vitanap. Ebben a tekintetben tíz és fél hónapja várjuk azt, hogy a munka világára vonatkozóan a Nemzetgazdasági Minisztérium kinevezze azt a miniszteri biztos, aki - úgy fogalmaztuk - a kisgyermekes szülők, ezen belül elsősorban a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért, a rugalmasításért és a megfelelő nappali ellátás erősítéséért felelne. Azt gondolom, hogy nagyon sok szép szó hangzik ma el a Házban arról, hogy nem csak a politikában, de a munka világában is mindenhol kellene segíteni a nők előrébb jutását, de úgy látszik, hogy a tettek egyelőre még nagyon nem követik ezt. Azt fontosnak tartjuk, hogy a munka világában is megtörténjen ez az előrelépés. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a Házban is több nő van.
Az utolsó kétpercesemben - mert sajnos már csak ennyi időm maradt - el fogom mondani, hogy mi a mi javaslatunk erre nézvést.
Köszönöm. (Taps az LMP soraiból. - Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem