ERTSEY KATALIN

Teljes szövegű keresés

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Azért kértem szót, mert egy pár félreértést és konkrét tévedést szeretnék azért helyre rakni még a vita menete során, mielőtt rátérünk a konklúziókra.
Itt többször elhangzott egy párhuzam, hogy az előző rendszer és a mostani, az 53 országban alkalmazott kvótarendszer valamiféle hasonlóságot mutatna. Ez egy elsős politológiavizsgán uv-t eredményezne, ugyanis az előző rendszerben, talán még emlékezünk egypáran, nem volt választás, nem volt valódi választás, nem volt valódi jelöltállítás. Azt a kvótarendszert, ami egyébként valóban előírta paraszt, munkás, pártonkívüli és az egyéb dolgokra, de nem is nevezhetjük kvótának az előírást, semmiképpen nem lehet összevetni azzal a gyakorlattal, ami ma 53 országban működik a világon, és a legtöbb helyen nem arról beszélnek, hogy bevezetni, hanem már a kivezetéséről döntöttek, mert feleslegessé vált. Lehet még 30 évünk arra, hogy organikusan megvárjuk, vajon változik-e. Az eddigi organikus változás eredményeképpen vagyunk ma annyian a Házban, amennyien.
Még egy pontosítást szeretnék tenni. Ugye, amikor arról beszélünk, és én az indokolásomban is azt mondtam, hogy szélesítsük ki a vitát, ezt azért ne használjuk arra, hogy nem beszélünk arról, vagy csak arról beszélünk, hogy a kvóta miért nem. Még nem hangzott el egyetlen olyan javaslat sem az alkotmányozó felhatalmazással bíró kormánypártok képviselői, felszólalói részéről, hogy akkor micsoda. Az, hogy organikus módon megvárni, hogy tovább pusztul ez az arány Magyarországon, azt hiszem, nem lehet célunk. Azt kell látni, ahogyan Pelczné Gáll Ildikó nagyon pontosan mondta, a Háznak óriási felelőssége van a feltételek megteremtésében. Erre a pártoknak is van feladatuk, de elsősorban az Országgyűlésnek kell olyan kereteket teremteni, amiben ezt a bizonyos akadálymentesítést elvégezzük. Utána jön az, hogy ha a pártok elvégzik a saját feladatukat, felkészítik a nőket, akkor be tudnak kerülni. Ha azért ellenezzük a kvótát, mert (Az elnök a hozzászólási idő leteltét jelzi.) nem vagyunk képesek felkutatni, felkészíteni és bejuttatni a parlamentbe megfelelő számban a nőket, akkor, azt hiszem, önvizsgálatot kell tartanunk.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem