DR. SELMECZI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

DR. SELMECZI GABRIELLA
DR. SELMECZI GABRIELLA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Tévénézők és Rádióhallgatók! Először is szeretném örömömet kifejezni a mai politikai vitanap témájával kapcsolatban, hiszen női képviselőként mindig felemelő érzés, ha a női jogokkal foglalkozhatom.
(9.30)
Ugyan szerencsésebbnek tartanám, ha a vitanapot a nők társadalmi helyzetének javítása vagy a női esélyegyenlőség megteremtése elnevezéssel illetnénk, és erről vitáznánk, mert a nők közéletben, politikában való részvételének aránya csupán lakmuszpapírként szolgál az élet szinte minden területén ért hátrányok egyfajta kivetüléseként. Szeretném felhívni a figyelmet ezért arra, hogy ha a papírt ki is színezzük, az oldat összetétele még nem változik.
A politikai vita kezdeményezésének szövege nagyon helyesen rögzíti, hogy a nők közéleti szerepe erősítésének kérdését nem szabad leszűkíteni egy úgynevezett kvótavitára. Ezzel magam is teljesen egyetértek, és a felszólalásomban is ehhez tartom magam. Az, hogy 386 országgyűlési képviselő közül csupán 34 nő, egy hosszú, összetett folyamat eredménye, amely helyzeten a szocialista-szabad demokrata kormányzás nyolc éve nemhogy javított, de tovább rontott.
A női önbecsülést az elmúlt húsz évben politikai szinten senki sem alázta meg jobban, mint maga a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, amikor az öregecskedő feleségek lecseréléséről beszélt, vagy az európai parlamenti választások kapcsán kijelentette, hogy nem Miss Hungaryt keresnek. A gyes, gyed időtartamának és összegének csökkentésével, a túlzsúfolt bölcsődékkel a szocialista kormányzat intézményi szinten a magyar nőkre támadt, hiszen az anyáknak két évvel a szülés után vissza kellett menni dolgozni. Nem adtak nekik választási lehetőséget, hanem helyettük mondták meg a nőknek, az anyáknak, hogy mi a jó nekik. Ráadásul a kisgyermekek elhelyezése komoly, nagyon nehéz feladat. Köztudott, hogy kevés a bölcsőde és az óvoda. A gyes lerövidítése helyett először bölcsődéket és óvodákat kellett volna építeni. Ráadásul úgy küldték vissza a munkába a nőket, hogy nem volt elég munkahely, talán a régi is megszűnt már. A nemzeti együttműködés kormányának ezt az áldatlan állapotot kell felszámolnia.
Persze - engedjék meg még egy perc erejéig - a szocialista kormányzat látszatintézkedéseknek nem volt azért híján. Példaként hadd említsem meg az éppen most képviselői babérokra törő Lévai Katalin egykori esélyegyenlőségi miniszterként tett lépéseit, így azt, hogy a nők esélyegyenlőségének ügyét felkaroló egyesület működésére 10 millió közpénzt költöttek el, miközben 1,1 millió forintért béreltek luxusingatlant. A szervezet egyébként alig egy évig létezett.
A nők helyzetének javítása érdekében, tisztelt képviselőtársaim, éppen az eddigiekből is következően nem szavakra, hanem tettekre, törvényalkotási és kormányzati intézkedésekre van szükség, legyen szó fiatal lányokról, anyákról vagy idősebb hölgyekről. A legfiatalabbakkal kezdve: az oktatáshoz való hozzáférés biztosítása mindannyiunk érdeke. A legelmaradottabb településeken is biztosítani kell a megfelelő oktatási színvonalat, az iskolába járás lehetőségét és kötelezettségét. Újra törvény mondja ki, hogy aki nem jár iskolába, az után a szülő nem veheti fel az iskoláztatási támogatást. Ezt a törvényt pontosan a gyermekek érdekében hoztuk, hogy az érintett szülők a zsebükön érezzék felelőtlenségük következményét. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy minden gyerek iskolába járjon, hiszen ők tudnak a saját sorsukról a legkevésbé dönteni.
A nők esetleges közéleti szerepvállalásának alapvető feltétele a megfelelő képzettség. Külön szeretném felhívni a figyelmet a legszegényebbek és a romák helyzetére. Az ő oktatásuk kiemelten kezelendő, és a felzárkózásukat fel kell gyorsítani ahhoz, hogy mindenki a tehetségének megfelelő életpályát tudja befutni. Szeretném megemlíteni, hogy az Európai Parlament első roma származású képviselőjét a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség adja. Az európai roma stratégia elfogadásával, az erőteljes kormányzati felzárkóztatáspolitikával a romaügyben már vannak előremutató jelek.
A szegény és roma női társadalommal kapcsolatban megjegyezném, hogy nem lehet a női méltóságot a prostitúcióba kényszerítésnél jobban megalázni. A szegénytelepekről, az árvaházakból utcára vagy külföldi kirakatokba helyezett nők helyzeténél rosszabbat elképzelni sem lehet, ezért az emberkereskedelem és a prostitúció visszaszorítása érdekében a lehető legerőteljesebben fel kell lépnünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az otthonteremtés kérdése szintén egy olyan terület, amely rendkívüli fontossággal bír a fiatal nők és családok életében. A kormányzat lakáshoz való jutást elősegítő konkrét elképzelései a napokban láttak napvilágot, és nem szabad elfeledkeznünk a bajba jutott devizahitelesek megmentéséről sem. A végtörlesztés lehetősége, a rögzített árfolyamon való törlesztés lehetősége, a Nemzeti Eszközkezelő felállítása azért, hogy ne kerülhessenek utcára családok, és legyen lehetőségük visszakapaszkodni, mind-mind nagyon komoly segítség a devizahiteleseknek. Újra lesz szocpol, újra lesz otthonteremtési támogatás. Ha a fiatalok gyermeket, gyermekeket szeretnének vállalni, segítséget kapnak első otthonuk megteremtéséhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! A biztos háttérhez pedig hozzátartozik a család, ezért külön kiemelném a hamarosan a Ház elé kerülő sarkalatos törvényt a családok védelméről. A törvényhozásban egy olyan jogszabály megalkotására kell törekednünk, amely szabályozás elősegíti a magán- és családi élet fokozottabb összehangolásának lehetőségét, illetve a nők és férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlenségének megteremtését. Ilyen eszközök lehetnek a gyermekgondozási szolgáltatások bővítése, ahogy az államtitkár úr is említette, a szülői szabadságok rendszerének átgondolása és a rugalmas munkaszervezés lehetősége. Ez utóbbival kapcsolatosan természetesen fontos a munkajogi szabályok átgondolása, és a nők foglalkoztatásának támogatása, elősegítése is a mi feladatunk. Ha sikerül a gyermekek napközbeni ellátását megnyugtatóan erősítenünk, bővítenünk, akkor az anyuka is gyorsabban, könnyebben megy vissza dolgozni, akár vállal közéleti feladatot, és akkor talán vállalja a második, harmadik, negyedik gyermeket is. Franciaországban van egyébként példa erre, és már az első eredmények is láthatóak. Fontos ezen a területen a lehetőség megteremtése és a szabad döntés meghagyása. Higgyék el, képviselőtársaim, hogy a legrosszabb politikusi hozzáállás az, ha azt hisszük, hogy mi mindent jobban tudunk, és majd mi megmondjuk az anyáknak és a családoknak, hogy mi a jó.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fizetési és foglalkoztatási aránytalanságok felszámolása legalább olyan fontos feladatunk, mint a nők közéleti szerepének erősítése. A munkahelyteremtés kapcsán szempont kell hogy legyen, hogy azok nő- és családbarátok legyenek. Hadd említsem meg például, hogy számos önkormányzat alakított ki gyermekfelügyeletet a hivatalban az ügyintézés idejére. Jöjjön nyugodtan az anyuka, intézze a hivatalos dolgát, addig vigyáznak a kisgyermekére, gyermekeire. Ilyen példa volt az V. kerület, amely az elsők között oldotta meg ezt a kérdést.
Ha a munka világáról beszélünk, fontos elmondanunk, hogy a nemzeti ügyek kormánya és az őt támogató koalíció olyan adórendszert hoz létre, amely a munkát támogatja. A 16 százalékra csökkentett adó ezt a célt szolgálja. A vállalkozások élén nagyon sok nőt találunk, sőt a vállalkozók közül nagyon sok a sikeres nő. A vállalkozások adóját közel a felére, 19 százalékról 10 százalékra csökkentettük.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az időskorúak védelme akár egy külön politikai vitanapot is megérne, de itt is külön figyelemmel kell lennünk az egyedül, özvegyen élőkre. Hadd említsem meg, hogy a nők munkájának elismeréseként elfogadtuk azt a törvényt, amely biztosítja, hogy 40, munkában eltöltött év után, beleértve természetesen a gyermekneveléssel otthon töltött időszakot is, a nők elmehetnek teljes jogú öregségi nyugdíjba. A nők megbecsülését is hivatott szolgálni ez a már érvényben lévő jogszabály.
Ha az ellenzéki képviselőtársaim kérdezik, hogy mindezeket miért mondtam most el, akkor meg kell hogy jegyezzem, hogy ez egyfelől egy restanciajegyzék, ami nemcsak az elmúlt húsz évben keletkezett, hanem az elmúlt rendszer is ránk hagyott. Ezek a feladatok megoldásra várnak, illetve megoldás alatt van, folyamatban van ezeknek a megoldása. Ezt a feladathalmazt a nemzeti együttműködés kormányának és a Fidesz-KDNP-koalíciónak kell felvállalnia és megoldania.
Meggyőződésem, ha az imént felvázolt területeken előrelépés történik és eredményesek vagyunk, akkor annak a vetülete megjelenik a közéletben is. Mert mit is értünk közélet alatt? Röviden: mindent, ami a köz ügyével kapcsolatos.
(9.40)
A közéletben komolyan szerepet kell hogy kapjanak a civil szervezetek vagy akár a média. Az ő feladatuk is, nemcsak az itt bent ülő képviselőké, hogy egy adott jogszabály társadalmi konzultációiban részt vegyenek, és a nőkkel szembeni vagy a nők melletti közgondolkodást formálják. A berögződött szokások, a családon belüli egyenlőtlen munkamegosztás mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a nők képviselete ma ilyen szerény arányú elsősorban a törvényhozásban és a közélet egy-egy szegmensében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértünk abban, hogy a magyar közéletben nagyon kevés a nő, és egyetértünk abban is, az a cél, hogy egyre több nő legyen a közéletben és vállaljon közéleti feladatot. Én régóta koptatom a parlament padjait, több mint húsz éve dolgozom képviselőként, először önkormányzati, majd országgyűlési képviselőként. Elmondhatom, hogy ismerem a problémákat, ismerem a körülményeket. Azt is tudom, hogy milyen felelősségteljes feladatot vállalni kisgyermekek mellett. Két kicsi gyermekem van, és ha nincs mellettem a segítő család, akkor biztosan nem tudtam volna végigcsinálni az elmúlt éveket. Tudom, hogy nekünk, nőknek sokszor többet kell teljesítenünk, hiszen a munka után otthon is helyt kell állni. Sok esetben kitartóbbaknak és erősebbeknek kell lennünk, és hiszem, hogy a magyar nőknek ez sikerül, és ha akarnak, akkor egyre nagyobb számban részesei lesznek, lehetnek a magyar közéletnek. Tudom azt is, hogy milyen sok nő végez karitatív, jótékonysági munkát. Magam is szerveztem több jótékonysági árverést rákbeteg gyermekek megsegítésére. Ez egy szép, nemes és rengeteg munkával járó feladat. Első hívó szavamra rögtön önként jöttek és segítettek a nők, elképesztően sok munkát vállalva. Tehát tudjuk, hogy szükség van a nőkre a közéletben is, és több nőre van szükség a közéletben.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy a számok rabja legyen. Meggyőződésem, hogy egy törvényi szinten deklarált, a nők számára biztosított számarány az Országgyűlésben a nők helyzetét nem javítaná, ráadásul a kvóták világa az elmúlt rendszer rossz örökségeként is felfogható. A nőket olyan helyzetbe kell hoznunk tájékoztatással, képzéssel és az élet minden területén, hogy a közélet dolgai iránt fogékonyak legyenek, s lehetőségük és ambíciójuk legyen akár politikai szerepvállalásra is. Ennek ösztönzése pedig elsősorban a pártok dolga, ahogyan az európai trendek is ezt mutatják. A pártok kvótát elsősorban saját magukra határoznak meg oly módon, amilyen arányú a nők részvétele az adott párt működésében.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, engedjék meg, hogy bátorítsam azokat a nőket, akik esetleg politikai, közéleti tevékenységet szeretnének végezni, hogy szükség van rájuk. Sok nőt felkészültsége, képzettsége, szaktudása alkalmassá tesz arra, hogy részt vegyen akár az országos politikában, akár az önkormányzatok munkájában vagy a közélet más területén.
A mi dolgunk, politikusok dolga pedig ennek a lehetőségnek a megteremtése. Ez a mi feladatunk a lehető leghatékonyabb módon.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem