DR. GAUDI-NAGY TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS
DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Polgártársak! Tisztelt Honfitársak! “Mikor fogjátok el a többit is? Nem menekülhetnek előletek! A Szabadság hídig üldöztük a menekülőket, sokan a Szabadság hídon át menekültek.” Folytatom: “Közleményem, hogy itt állok előállítás során tússzal a Belgrád-rakparton az állományommal, van hat túszunk, úgyhogy ezeket lepapírozzuk, utána tudtok menni. Rabos kocsit kérek a Markó utcai kereszteződéshez. Markó utca Nyugati-felüljáró melletti résznél túszunk van.”
Nem egy sci-fi regényből idézek, tisztelt képviselőtársak, és nem valahol a harmadik világban játszódott eseményekről folytatott rendőrségi beszélgetésekről készült jegyzőkönyvből, hanem a 2006. október 23-án készült rendőri jelentés, rádióforgalmazási adatok írásbeli jegyzőkönyveit ismertettem.
Azt hiszem, ennyi bevezető után mindenki tudja, hogy az a tényállítás, amely a Balsai-jelentésben szerepel, és amely hosszas kérlelésünkre és követelésünkre került végül is napvilágra, egyértelműen és határozottan megállapítja, amivel egyet tudunk érteni, hogy 2006 őszén a szeptemberi-októberi rendőri megtorlások - erőszak-alkalmazás, brutalitás, szemkilövések, kínzások, gumilövedékes támadások, könnygázgránátok és minden más egyéb, amit bevetettek a Gyurcsány-rendszer pribékjei - részesei, megalapozói voltak egy olyan bűncselekménynek, egy olyan bűncselekmény-sorozatnak, amelyet bűnszövetségben követtek el, mégpedig a Btk. 261. § (1) bekezdése szerinti terrorcselekmény elkövetéséről van szó.
Azt hiszem, aki ezeket a rádióforgalmazási adatokat alaposan végigtekinti, annak egyértelműen megerősödik ez a hite és meggyőződése; ha ráadásul végigolvassa a Balsai-jelentést, és emellé még elolvassa a Civil Jogász Bizottság jelentését, ahogy a 2006 őszi albizottsági jelentést is, egyértelműen összeáll a kép: egy állami szinten szervezett, állami szintre emelt terrorizmus tombolt Magyarországon, amelynek fő mozgatói nyilvánvalóan a politika csúcsán álló kulcsszereplők. Ezt kellene most már minél hamarabb az ügyészségeknek megvizsgálni, kivizsgálni, és minél hamarabb eljutni - alulról kezdve a vizsgálat rendszerét, elindulva a szakaszparancsnokoktól, folytatva az alegységparancsnokokon át, a helyszín-biztosítási parancsnokokon keresztül - a REBISZ vezetőségéhez, a BRFK parancsnokához, az országos rendőrfőkapitányhoz és a helyetteséhez, majd pedig eljutni a politikai vezetéshez, a fejekhez: Petrétei József akkori rendészeti miniszterhez, illetve Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökhöz, ma már bukott miniszterelnökhöz. Én azt gondolom, hogy egyetlenegy feladata és kötelessége van most mindenkinek, akinek szívügye a 2006 őszi igazságtétel: az, hogy segítse az ügyészség munkáját ennek a nyomozásnak a mielőbbi teljesítése érdekében.
Azért azt el kell mondanunk, hogy komoly aggályaink vannak, különösen arra tekintettel, hogy szinte az utolsó másodpercekben került elő ez a Balsai-jelentés, úgy, hogy nyáron Orbán Viktor miniszterelnök úrnak nyílt levelet írtam, akkor már kiszivárgott néhány részlet véletlenszerűen a Balsai-jelentésből, többek között a terrorcselekménnyel kapcsolatos dolog, és utána azonnali kérdéseket, napirend előtti felszólalásokat kellett tömegesen tennünk, hogy ez nyilvánosságra kerüljön. Megvolt az emberi jogi bizottságban, az alkotmányügyi bizottságban és a rendészeti bizottságban is a vitája ennek a jelentésnek. Nyilvánvaló, hogy azoknak, akiknek a kezéhez vér tapad, vagy akik asszisztáltak a hatalom fenntartásához, ez nem tetszett, nekünk viszont annyiban igen, hogy valóban alapot teremt a felelősségre vonáshoz.
Hozzáteszem zárójelesen, majd a Balsai-jelentés vitájában elmondjuk, hogy azért a tényállási részek tekintetében vannak komoly tévedések, hiszen azt a dogmát tartja fenn több tekintetben a jelentés, hogy mindenütt a tüntetők kezdték az erőszakos cselekményeket - akár a Nádor utcában október 23-án délelőtt, vagy délután 3 órakor az Alkotmány utcában -, ami nem igaz, kerek perec nem igaz, ezt mindenképpen korrigálni kell, október 24-én hajnalban pedig, ahonnan idéztem ezeket a rendőri jelentéseket, embervadászatok folytak Budapest utcáin. Egyébként a Balsai-jelentés 14 esetéből 8 ilyen embervadászatos ügyet tartalmaz.
Tehát én arra kérem a kormányt - nyilván el fogják mondani, hogy az ügyészségre nincs semmilyen hatásuk, mert az egy független szerv, de gondolom, mégiscsak van egy büntetőpolitikai célkitűzése a kormánynak, mégpedig az, hogy a bűnösöknek bűnhődni kell, ez szerepel a Balsai-jelentésben is -, arra kérem önöket, hogy ennek érdekében tegyék a cselekményeiket, illetve a 2006. őszi igazságtételt vigyük teljesedésbe. Tegnap Gulyás Gergely képviselőtársam kérdezte Kontrát Károly államtitkár urat, hogy hogyan állnak a kártérítések. Jelentem, hogy a Balsai-jelentésben szereplő kárügyeknek a döntő részét még nem fizette ki az állam, tehát a jóvátétel még nem teljes körű, illetve éppen most kaptam meg a jogerős elutasító végzést semmisségi ügyben, amelynek során a TV-székháznál tüntető egyik fiatalember ügyében utasították el - egyébként alaptalanul - a semmisségi kérelmet. Tehát igenis a közkegyelem lenne az igazi megoldás, ezt már a kormánypárti oldalon is belátják. Kérem, ennek érdekében folytassák a munkájukat.
Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem