DR. DOROSZ DÁVID

Teljes szövegű keresés

DR. DOROSZ DÁVID
DR. DOROSZ DÁVID (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az LMP által képviselt új hazafiság megköveteli tőlünk azt, hogy a Kárpát-medencei magyarság helyzetét ne csak az illetékes szakbizottságban, hanem visszatérő módon, néhány havonta itt a plenáris ülésen, a nyilvánosság előtt is áttekintsük. Hiszen olyan folyamatok indultak el az elmúlt hónapokban, és sajnos olyan események történtek az elmúlt hetekben, amelyek nemcsak fontosságukban kiemelkedőek, hanem sajnálatos módon a Kárpát-medencei magyar közösségeket is hátrányosan érintik.
Melyekről van szó? Először is nézzünk a Felvidékre. Szlovákiában sajnos az állampolgársági törvény még mindig hatályban van. És még mindig teljesen európaiatlan, diszkriminatív módon viszonyul azokhoz, akik a magyar állampolgárságot fel szeretnék venni. Ez a törvény semmilyen módon nem fogadható el, semmilyen módon nem tartható fenn a továbbiakban. A kormánykoalícióban részt vevő Híd-Most Párt épp a napokban nyújtotta be azt az alkotmánybírósági keresetét, amelyben ennek a törvénynek a megsemmisítését kéri.
Erről áttérve a kormányzati helyzetre, sajnálatosan el kell mondani, hogy nagyon törékeny kormánykoalíció kormányoz jelen pillanatban Szlovákiában, amelyet egyetlenegy dolog tart össze, mégpedig az, hogy semelyik tagja nem szeretné, hogy a Fico-kormány visszatérjen, és újra átvegye a hatalmat. Ez egy nagyon érzékeny, nagyon nehéz egyeztetési folyamatot tesz szükségessé a kormánykoalícióban, amelyben részt vesz a Híd-Most Párt, és sajnálatos módon csak a koalíción, illetve a parlamenten kívül képviseli a felvidéki magyarságot a Magyar Koalíció Pártja.
Azt látni kell, hogy az elmúlt évben valamelyest javultak a magyar kormány és a Híd-Most kapcsolatai, viszont a mai napig azt látjuk, hogy sajnálatos módon a kormány nem veszi komolyan azt a pártot, amely jelen pillanatban eredményesebb pozícióban van, és olyan pozícióban van, hogy valóban befolyásolni tudja a kormányzati döntéshozatalokat, és egy olyan pártról beszélünk, amely 180 ezer felvidéki magyar szavazatait kapta meg; ilyen soron lényegében a felvidéki magyar közösség egyik legitim képviselője.
Az LMP azt gondolja, hogy nem Budapestről kell osztani az észt, nem Budapestről kell azt megmondani, hogy a felvidéki magyarok közösségeinek melyik párt a legitim képviselője, hanem minden egyes olyan párttal, amely jelentős számú felvidéki magyar szavazatot kapott, a magyar kormánynak kötelessége a kapcsolatfelvétel és az állandó, folyamatos egyeztetés. Ebből a szempontból sajnálatos és kellemetlen, nem előrevivő volt az a nyilatkozat, amit az új pozsonyi magyar nagykövet tett néhány héttel ezelőtt, amelyben lényegében a két párt közül egyedül az MKP-t jelölte meg partnernek. Szerencsére azóta a nagykövet úr látogatást tett a Híd-Mostnál, de ezek azok a nyilatkozatok, amelyek szükségtelenek, amelyek feleslegesen gerjesztik a feszültséget, feleslegesen osztják meg a felvidéki magyar közösséget éppen akkor, amikor van egy közös nagy cél, mégpedig az állampolgársági törvény visszafordítása, eltörlése.
Szintén nagyon nehéz a helyzet a Vajdaságban, ahol népszámlálásra fog sor kerülni néhány héten belül. Emellett sajnos azt kell látnunk, hogy az elmúlt években a Tadics-kormányzat által végrehajtott kvázi európai fordulat bizonyos szempontból a visszájára fordult. Elfogadott a szerb parlament egy olyan törvényt, amely egyértelműen és nyíltan a magyarság ellen irányul, egyértelműen és nyíltan diszkriminál, a kollektív bűnösség elvét alkalmazza a magyarsággal szemben. Emellett sajnos újabb atrocitásokra került sor Temerinben, két magyar fiatalt vascsövekkel vertek meg. A szerb rendőrség jelen pillanatban nyomozást folytat, de sajnos ismerjük ezeknek az ügyeknek a lefolyását. Ezek azok az események, amelyek mindenképpen kötelességünkké teszik azt, hogy figyeljünk a vajdasági magyarokra, és nagyobb segítséget adjunk nekik.
Sajnos lehet, hogy el fog jönni az a pillanat, amikor hiába Magyarország nemzeti érdeke az, hogy Szerbia és ezzel együtt a szerbiai magyar közösségek minél előbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Fel kell vetni annak kérdését, mikor jön el az a pont, amikor meg kell húzni azokat az európai minimumokat, amelyeket mindenképpen elvárunk Szerbiától, és amennyiben ezeket nem teljesítik, annak következményeivel számolnia kell a szerbiai politikai közösségnek, és így Magyarország hozzáállásának is változnia kell. Úgy érezzük, hogy ez a pillanat még nem érkezett el, de egyre közelebb érünk hozzá, és ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.
A Kárpátalján szintén, ahol talán a legnagyobb nehézségekkel küszködnek a magyar közösségek, az UMDSZ-től a magyar kormány különböző vádak kíséretében elvette a kapcsolattartási támogatások kezelését, és ezekre a vádakra a mai napig nem születtek bizonyítékok. (Az elnök csenget.) Egy év telt el anélkül, hogy bármilyen konkrétum elhangzott volna. Ez is egy olyan dolog, ami sajnos a vajdasági, illetve a Kárpát-medencei magyar közösségeket nem segíti. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem