SZATMÁRY KRISTÓF

Teljes szövegű keresés

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy ami a magyar kis- és középvállalkozások nemzetgazdaságban betöltött szerepét illeti, abban teljes mértékben egyetértünk, és azt gondolom, hogy a kormányzat eddigi intézkedései is a hazai vállalkozói szektor támogatására irányultak.
Ami a devizahitellel kapcsolatos észrevételeit illeti, abban is részben egyetértünk, hogy ez mekkora teher és próbatétel mind a lakosság, mind az állam, az önkormányzat vagy a vállalkozások számára. Viszont azt el kell mondanom - nem tudom, hogy ez alkalmas-e ennek a bemutatására -, hogy azért azt ön is tudja, hogy a vállalkozások és a lakosság devizában való eladósodottsága struktúrájában és folyamatában is jelentős különbséget mutat, mivel a lakosság eladósodottsága alapvetően bizonyos sablonszerződések miatt történt, ahol igazából a hitelt felvevő nem nagyon volt olyan helyzetben, hogy megismerje, felmérje a devizában való eladósodottság kockázatát. A vállalkozói szektor lényegéből fakadóan ilyen sablonszerződések a vállalkozói világban nem voltak, vagy legalábbis nem voltak jellemzőek. A mindenkori vállalkozókról egyébként feltételezhető, hogy mivel egy gazdasági társaságot vezetnek, pénzügyi ismereteik vannak, ezért sokkal inkább tudatában voltak azoknak a kockázatoknak, amelyeket a devizában való hitelfelvétel jelentett.
Egyébként jelentős különbség van a vállalkozások által felvett hitelek struktúrájában is. Míg a lakosság döntő többsége devizában és azon belül is svájci frankban adósodott el, addig a vállalkozói szektornál - az általunk ismert adatok alapján - jóval kisebb a devizában való eladósodottság, körülbelül 50 százaléka forinthitel a vállalkozói szektornak.
Majd az utolsó egy percben folytatom, ha az elnök úr megengedi.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem