DR. KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés programjában megfogalmazottak szerint az emberi élet védelme kiemelt jelentőségű kormányzati feladat, ezért a kormány újabb intézkedéseket tesz a közúton közlekedők biztonságának javítása érdekében.
Az Európai Unióban öt kiemelt szabálysértési kategória létezik, ezen öt közé tartozik az ittas vezetés is. A cél az, hogy az ilyen szabálysértés külföldön történő elkövetése esetén a szankció végrehajtható legyen. A környező országokkal soron kívül kerül sor egy megállapodás aláírására a közeljövőben. A közlekedési bűncselekmények száma 2010-ben 16 447 volt, ez 6,9 százalékkal volt alacsonyabb a 2009. évihez viszonyítva. Ezen belül a halálos közúti balesetokozások száma 15,4 százalékkal, az ittas járművezetéseké 7 százalékkal csökkent. Ezek javuló eredmények, de nem lehetünk elégedettek ezekkel az eredményekkel, további intézkedésekre van szükség úgy, ahogy ön az interpellációjában jelezte és kérte.
A fentiek érdekében 2011. július 1-jétől változtak a közúti enyhébb fokú ittas vezetés szabályai. Az eljáró hatóság továbbra is a rendőrség maradt, de a közigazgatási eljárás - röviden: Ket.- hatálya alá került a bírságolási rendszer. Röviden összefoglalva: ha valaki ittas vezetés szabálysértését követi el első alkalommal - ez 0,2 és 0,8 ezrelék közötti véralkohol-koncentrációt jelent -, a hatóság azonnal és automatikusan nem vonja be a jogosítványt, ugyanakkor a bírság emelkedik, azonban senki ne gondolja, hogy ezzel az elkövető zöld utat kapott, ugyanis második alkalomra bevonják a jogosítványt, mivel több büntetőpontot kap ennek következtében.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A bűncselekményt megvalósító közúti ittas járművezetés azonnali büntetése érdekében a rendőrség a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt helyezett a gyorsabb eljárásra. Ennek érdekében 2011 első kilenc hónapjában, tehát a januártól szeptemberig terjedő időszakban az ittas járművezetés vétsége alapesetének 45 százalékában került bíróság elé állításra sor, vagyis a cselekménytől számított 30 napon belül megtörtént a vádemelés. A rendőrség a napi közúti ellenőrzések és a célirányosan szervezett fokozott ellenőrzések során is ellenőrzi a járművezetők alkoholfogyasztását. Az ellenőrzések hatékonyságának, eredményességének javítása érdekében 2011 októberében az eddigi meglévő, közel 1400 darab alkoholszondán túl beszerzésre került 400 darab új elektromos alkoholteszter, amelyek számát további beszerzésekkel kívánjuk növelni a hagyományos alkoholszondák kiváltása érdekében.
Tisztelt Képviselő Úr! Abban bízom, hogy ezek az intézkedések és még a további szigorítások, amelyek egyrészt a benyújtandó, illetőleg a benyújtott szabálysértési törvényjavaslatban foglalt intézkedések, amelyek bevezetik a szabálysértési visszaesés intézményét, és az egyéb intézkedések, a rendőrség határozottabb fellépése és az állampolgárok önkéntes jogkövető magatartása összességében hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb közúti baleset történik, egyre nagyobb biztonságban lesznek a közúton közlekedők, és ez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2001-ben kiadott uniós Fehér könyvben vállalat kötelezettségét, nevezetesen, hogy 50 százalékkal csökkenti 2020-ig a közúton életüket vesztő személyek számát, illetőleg a közúti balesetek számát.
Tisztelt Képviselő Úr! Bízom abban, hogy válaszom meggyőző volt, és azt el tudja fogadni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem