BORBÉLY LÉNÁRD

Teljes szövegű keresés

BORBÉLY LÉNÁRD
BORBÉLY LÉNÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évszázad végén Magyarországon a közlekedésbiztonság helyzete jelentősen romlott, a személyi sérüléssel járó balesetek száma, illetve a meghalt, megsérült személyek száma is emelkedett. 2010-ben több mint 16 300 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, és ennek 69 százaléka lakott területen belül.
Az aggasztó jelenségekre felfigyelve a közúti közlekedés biztonságának kérdése és a szomorú statisztikai adatok javításának szándéka az uniós politika döntéshozóit is kihívás elé állította. A közlekedésbiztonsági programok fókuszába a közúti balesetek, valamint azok áldozatai számának csökkentése került. Az Európai Bizottság 2001-ben fogadta el a legfőbb közlekedéspolitikai célkitűzéseket tartalmazó dokumentumát, az úgynevezett Fehér könyvet.
(14.40)
A célok hierarchiájának csúcsán a közúti balesetekben elhunyt áldozatok számának csökkentése fogalmazódott meg, amely elérésére hazánk is kötelezettséget vállalt. A nemzeti együttműködés programjában megfogalmazottak szerint az emberi élet védelme kiemelt jelentőségű kormányzati feladat.
Biztató tendenciát jelez, hogy az elmúlt évek romló statisztikai adataihoz képest a közlekedési bűncselekmények száma 2009-hez viszonyítva 2010-ben már csökkent. Ezek között is különösen veszélyes bűncselekménytípus a közúti jármű ittas vezetése és a közúti jármű vezetése bódult állapotban. A közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési szabályok notórius megszegőinek közúti forgalomból történő kiszűrése érdekében elengedhetetlen a meglévő szabályok szigorítása. Mindezek alapján kijelenthető, hogy a hazai közlekedéspolitikai célkitűzések akkor teljesíthetőek, amennyiben a közlekedésbiztonság javítására irányuló, az elmúlt időszakra jellemző komplex jellegű fellépés a kormányzat hatékony szerepvállalásával további markáns intézkedéseket eredményez.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy milyen intézkedéseket tett a rendőrség a közlekedési morál javítása, a szándékos közlekedési szabálysértések megelőzése, elsősorban az ittasan okozott balesetek számának csökkentése érdekében. Kérdezem továbbá, hogy a tárca milyen konkrét jogszabályi változások meglétét tartotta szükségesnek a kérdés hatékony javítása érdekében.
Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem