MILE LAJOS

Teljes szövegű keresés

MILE LAJOS
MILE LAJOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Négy darab módosító védelmében kértem a szót és hogy a támogatásukat elnyerjem hozzá. Szabó Timea az LMP részéről nyújtotta be ezeket a módosítókat. Nem túl bonyolultak, nem is fogom az idejüket sokáig rabolni, habár óhatatlanul kapcsolódni fogok az előttem elhangzottakhoz.
Az egyik módosító arról szól, hogy a benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell, meg kell jelenítenie a kérelmezett szervezeti formát. Azt gondolom, ez teljesen egyértelmű, tehát ezt jó jelezni a kérelemben, hogy itt most alapítványról, egyesületről, ne adj’ isten, szakszervezetről van-e szó. Azt gondolom, ez tartalmilag is egy fontos elem, hogy a kérelem ezt tartalmazza, mert egyébként akkor egy kicsikét problémás lehet maga a kérelem.
A következő. Úgy fogalmaz a jogszabály, hogy ha egyéb kizáró ok nincs, a kérelem benyújtásától számított 60 napon belül kell nyilvántartásba venni a civil szervezetet. Itt azt javasolja Szabó Timea, hogy ez 30 nap legyen, hiszen indokolatlan a 60 napos határidő, jóllehet, nagyon sokszor előfordul, hogy alapítványok, civil szervezetek, mondjuk, akár cégekkel szemben vagy cégek kapcsán kívánnak tevékenységet kifejteni, és a bejegyzés 60 napos lebegtetése indokolatlan, komoly hátrányokat is okozhat a tevékenység elindításában és hatékony folytatásában.
Kénytelen vagyok én is egy kicsikét kitérni a névszabatosság kérdésére és a névalkotásra. A szándékot tisztelem én magam is, elég aggódva figyelem a nyelvi folyamatokat, amelyek jelen korunkban zajlanak, de ez így erőltetett és helytelen, tehát a nyelv védelmét nem ilyen eszközökkel és nem ilyen módon kell ellátni, hanem ennél sokkal árnyaltabb megközelítésekre van szükség. Természetesen azért például akár a latin nyelvű megnevezéseknél vagy akár az angol nyelvűeknél is más-más megfontolásból, de tudomásul kell venni, hogy ezeknek létjogosultsága van. Amit Gaudi-Nagy Tamás mondott, azt nagyon megszívlelendőnek tartom. Gondoljunk csak például a szlovák nyelvtörvényre! Ebben az esetben itt az egyenlő mérce rendkívül fontos, ilyen apró részletekben is, hogy ne zárjuk ki azt, hogy esetleg idegen nyelvű bejegyzés is megtörténhessen, mert nagyon rossz vért szül.
Még egyetlen elem van, ez a nyilvántartással kapcsolatos és a köztestületekről szól. Itt kivenné a bírósági regiszterből az eredeti javaslat azt az esetet, hogyha a külön törvény eltérően rendelkezik… Bocsánat, tehát szerepel a jogszabály-tervezetben, hogy a Ptk. alapján külön törvénnyel létrejött köztestületet, ha a külön törvény eltérően nem rendelkezik. Itt ezt a második tagmondatot javasolja Szabó Timea elhagyni, hiszen nem szerencsés, ha a külön törvény által kivett köztestület alapadatainak megismerhetősége nehézkessé válik, ezt a fajta külön rendelkezést nem tartjuk indokoltnak, az a legjobb, hogyha a bírósági regiszter teljes körű, ezáltal a hozzáférést és az átláthatóságot is biztosítja, hiszen a civil szervezetek működésénél is meghatározók vagy ellenőrizhetőek legyenek, és átláthatóak legyenek, hozzáférhetőek legyenek az adatok.
Ez a négy módosító indítvány érkezett az LMP-től. Azt kérem önöktől, hogy ezeket támogassák, hiszen látszik, hogy magának a törvénynek a javítását és minőségi jobbítását, javítását szolgálják.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem